Cumartesi , 27 Nisan 2024

Gebelikte uykusuzluk

Uyku sağlıklı olmanın en önemli koşullarından biri olup gebelikte çok daha önemli hale gelir. Uyku döneminde vücut bir şekilde yenilenmeyi sağlar. Sinir sistemi ve organlar en fonksiyonel hale uyku sonrası gelir.

Fiziksel rahatsızlık, hormon değişiklikleri, gebe olmanın heyecanı ve gebelik anksiyetesi uyku problemlerine yol açar. Uykusuzluk insanda yorgunluk hissi, dikkat dağınıklığı, sinirlilik, baş ağrısı gibi birçok soruna neden olabilir.  Yaklaşık gebelerin yarısında uykusuzluk problemi olur.

Gebelikte İdeal Uyku Pozisyonu

Gebelikte sol yana yatıp bacakları hafifçe kıvırmak en ideal uyku şeklidir. Bu şekilde uyku ile kalbe dönen kan miktarı ve buna bağlı vücuda giden temiz kan (oksijenli kan) artar. Sırt üstü en az tercih ettiğimiz yatış şeklidir. Büyüyen rahim alt ana toplardamara (inferior vena kava) baskıyı arttırır. Bu baskı kanın kalbe dönüşünü azaltır. Sağa dönerek yatış sırtüstü kadar olmasa da kalbe dönene kan miktarının az olmasına neden olur.

İlerleyen gebelik haftalarında baştaki yastık sayısını arttırarak bacak arasına küçük yastık koymak daha konforlu uyku sağlar.

Op. Dr. İrfan Tarhan

https://www.irfantarhan.com

Bir yanıt yazın