Salı , 19 Mart 2024

Yalancı Gebelik Nedir?

Yalancı gebelik, çocuk isteyen çiftler için gebelik tespiti çok sevindirici ve heyecan vericidir. Fakat bütün gebelikler doğum ve çocuk sahibi olmak ile sonuçlanmaz. Çok nadir durumlarda hamile olduğuna çok fazla inanan kadınlarda gebelik olmadan da gebelik bulguları ortaya çıkabilir.

Anne olmak doğurganlık yaşına gelmiş birçok kadını en büyük hayali. Yalancı gebelik (pseudocyesis) gerçekte hamilelik olmadan bebek beklediğine inanma ve bunun sonucunda birçok hamilelik bulgularının ortaya çıkması durumudur. Yalancı gebelikte adet gecikmesini takiben bulantı, kusma, kilo alımı gibi bulgular ortaya çıkmaya başlar.

Yalancı Gebelik Nedenleri

Yalancı gebeliğin henüz nedeni tam olarak bilinmemektedir. Tekrarlayan düşükler, infertilite sorunları, menopoz gibi çeşitli nedenlerden dolayı hamile kalamayan kadınlar kendi istekleri ve çevre baskısı nedeniyle kendilerini hamile olarak düşünmeye başlar. Bu şekildeki aşırı arzu ve düşünme sonucunda vücut göğüslerin büyümesi, fetal hareketlerin hissedilmesi ve diğer gebelik bulguları beyinde prolaktin, östrojen gibi gebelik hormonlarının salınmasına neden olur. Bu da gebelik bulgularının belirgin hale gelmesine neden olur.

Bazı eğitim eksikliği, çocuklukta seksüel travmaya maruz kalma, aile içi ilişkilerdeki problemler gibi sorunlarda yalancı gebeliklerin daha sık gözlendiği tespit edilmiştir.

Gebe olmanın getireceği çıkarların olması (finansal veya statü çıkarları gibi) ve şizofrenlerde gebelik sanrısı olması yalancı gebeliğe neden olabilir.

Yalancı Gebelik Tedavisi

Gebe olduğuna inanan bir kadının hamilelik olmadığını öğrenmesi çok üzücü olur. Gebe olmadığını bilgisi en uygun şekilde ve gerekirse psikolojik yardım alarak söylenmesi gerekir.

Gebe olmadığını öğrenen ve bu gerçeği kabul eden kadına adet görmesi için tedavi planı yapılır.

Op.Dr. İrfan Tarhan

https://www.irfantarhan.com

Bir yanıt yazın