Cuma , 26 Nisan 2024

Hasta yakınları tarafından öldüresiye dövülen doktor konuştu

soner_pulYüksekova’da hasta yakınlarının linç girişiminden canını zor kurtaran Dr. Soner Pul, kendi talebi üzerine İstanbul’a atandı. Pul, “Seve seve gittim. Canla başla çalıştım, karşılığı bu olmamalıydı” dedi.

Yüksekova’da doğum sırasında ölen kadının yakınları tarafından öldüresiye dövülen kadın doğum uzmanı Dr. Soner Pul, İstanbul’a tayin oldu. 3 hafta önce görevine dönen genç doktor, yaşadığı linç girişiminden sonra ilk kez SABAH’a konuşarak, “Gece gündüz çalıştık, bunu hak edecek bir şey yapmamıştım. Ama üç-beş kişinin yaptığını tüm bölge insanına mal etmek de yanlış” dedi.

‘CAN GÜVENLİĞİM YOK’ DEDİ 
Geçen ağustos ayında, Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde doğum sırasında yaşamını yitiren bir kadının yaklaşık 50 yakını tarafından linç edilmek istenen ve polislerin ancak havaya ateş açarak kurtarabildiği Dr. Soner Pul’a Van’da yoğum bakım ünitesinde 3 gün tedavi gördükten sonra 45 gün iş göremez raporu verildi. Soner Pul, bu esnada, aynı ilçede öğretmenlik yapan eşiyle birlikte İstanbul’daki ailesinin yanına geldi. Ölümden dönen Soner Pul, yaşadığı şoku üzerinden atmaya çalışırken, Yüksekova’da kalmasının tehlikeli olduğunu düşünerek Sağlık Bakanlığı’na dilekçe verip başvurdu. Yetkililer de talebi yerinde bulunca Dr. Pul, İstanbul’a tayin edildi. Mecburi hizmetini tamamlamadan ilçedeki görevini bırakmak zorunda kalan genç doktor, yaklaşık 20 gün önce yeni hastanesindeki görevine başladı. Soner Pul, yaşadıklarını ilk kez anlattı. “O anları asla unutamıyorum” diye söze başlayan Pul, şöyle devam etti: “İlk görev yerim Yüksekova oldu. Atamam yapıldığında çevremdekiler üzüldüyse de, ben ‘Devlet görev verdi, gideceğim’ İran sınırındaki dağlık bölge olan Yüksekova’ya geldim. İlçede doktor sıkıntısı vardı. İnsanlar aylardır kadın doktoru bekliyordu. İmkânı olan Van’a gidiyordu, olmayansa gidemiyordu. Benim tek hedefim, orada doktor sıkıntısı çeken insanlara yardım eli uzatmaktı. Gece gündüz çalıştık. Ama karşılığı bu oldu. Bunu hak edecek bir şey yapmamıştım. Anne ölümleri dünyanın her yerinde oluyor. Bundan doktorlar sorumlu tutulamaz.”

‘TÜM BÖLGEYE MAL EDİLEMEZ’ 
Bu saldırı ve doktorlara yönelik şiddet olaylarının tamamen eğitimsizlikten kaynaklandığını belirten Soner Pul şöyle devam etti: “Biz oralara insanların canını almaya değil, can kurtarmaya gittik. İnsan hayatı bizim için kutsaldır. Bana yapılan bu saldırıyı eğitimsizliğe bağlıyorum. Doktorlar sözlü veya fiili saldırılar oluyor. Ama bu şekilde öldüresiye bir saldırı beni şoke etti. Yaşadıklarımı halen unutamıyorum. Tamamen hizmet için, üstelik de seve seve gittiğimiz bir yerde bunlar oldu. Mükâfatı bu olmamalıydı. Ama 3-5 kişinin yaptığını tüm bölge insanına mal etmek de yanlış.”

EŞİ AYNI İLÇEDE ÖĞRETMENDİ
Giresunlu olan ancak İstanbul’da yaşayan 30 yaşındaki Dr. Soner Pul, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden başarıyla mezun olduktan sonra bir süre Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Servisi’nde asistan doktor olarak görev yaptı. Geçen yıl Yüksekova ilçesine atandı. Bölgedeki iki kadın doğum uzmanından biri olarak göreve başladı. Atamadan bir süre önce evlenen doktor şehre, öğretmen eşiyle birlikte gitti. Kendisinin ataması Yüksekova’ya çıkınca, ilköğretim öğretmeni olan eşi Emel Pul da tayinini ilçeye aldırıp göreve başlamıştı ancak Pul çifti, son olaylar üzerine İstanbul’a geri döndü.

 

Bir yanıt yazın