Perşembe , 28 Mart 2024

Check-up’ınızı kendiniz yapın

Vücudunuzun aniden gösterdiği anormal değişiklikler bazı hastalıkların da habercisi olabilir. Bu yüzden bedeninizi tanımalı ve zamanında müdahale için uzman bir doktora başvurmalısınız

Bedeninizi en iyi siz bilir ve anlarsınız. Vücudunuzdaki ani değişimler bir şeylerin yolunda gitmediğinin göstergesi olabilir. Memorial Hizmet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Nafiz Karagözoğlu; vücuttaki değişimlerin nedenlerini ve yapılması gerekenleri anlattı:
GÖZLERİNİZE BAKIN
Aynanın karşısına geçin ve gözlerinize bir bakın. İrisin etrafında beyaz bir daire varsa, bu kolesterol seviyenizin yüksek olduğu anlamına gelir ve en önemlisi de ani şekilde yaklaşan bir kalp sorununa işarettir. Gözünüzün normalde beyaz olması gereken bölümünün sarı olması da, adı üstünde ‘sarılık’ hastalığının belirtisi olabilir. AVUÇ İÇİ Avuç içlerinize dikkatlice bakın. Eğer kırmızı ve lekeli ise karaciğerinizde bir sorun olabilir. Avuç içi çizgileriniz pembe-kırmızı olmalıdır. Yeterince pembe değilse ve hatta beyazsa kansızlık ile ilgili olarak doktor başvurunuzu yapın.
SIRA KAS KONTROLÜNDE Düz bir yere sırt üstü yatın, bacaklarınızı dümdüz uzatın ve ardından bir bacağınızı havaya kaldırın. Bacağınız yere düşüyorsa, kaslarınız zayıf demektir.
GÖRÜŞ MESAFESİ ÖNEMLİ Gözünüzün hemen altına, elmacık kemiğinizin üzerine bir cetvel yerleştirin ve cetvelin üstüne bir kredi kartı koyarak kartı en rahat okuduğunuz uzaklığı ölçün. Kartı rahat okuyabiliyorsanız, göz sağlığınız iyi demektir. Okuyamıyorsanız, uzmana başvurmanız gerekir.
VÜCUT TİPİNİZ NASIL? Vücut şekliniz elmaya benziyorsa yani yağlarınız belinizin çevresinde toplanıyorsa, kalp sorunu yaşama riskiniz yüksek demektir. Doktora görünmeniz gerekir.
İDRAR YOLU Her üç saatte, birden çok tuvalete gidiyorsanız; bu diyabetin en erken sinyallerinden biri olabilir. İdrar yolu enfeksiyonlarında, idrar söktürücülerin kullanımında da sık idrara çıkma olabilir. Bu durumlara dikkat etmek gerekir.
BİLEK TE ÇUKURLUK VARSA Kalp, akciğer ve böbrek sorunlarıyla karşı karşıya olup olmadığınızı başparmağınızla, ayak bileğinizin arka kısmına bastırarak anlayabilirsiniz. Bastırdığınız noktada çok fazla çukurluk oluşuyorsa uzmana görünmelisiniz.
DİLİNİZİN RENGİ ÖNEMLİ Dilimizin üstünde ‘papil’ adını verdiğimiz uzantılar vardır; bazen bu papiller hastalıkların habercisi olabilir. Günlük ağız bakımınız sırasında mutlaka dişlerinizle beraber dilinizin de temizliğine dikkat etmelisiniz. (Cosmopolitan)

Bir yanıt yazın