Cuma , 26 Nisan 2024

Sonbahar Alerjisi Nedir, Neden Olur

Özellikle sonbahar alerjisi ekim aylarında iyice reaksiyon gösterir. Ekim ayı ile birlikte sonbahar alerjisinin belirtileri ağırlaşabilir.

Hapşırık ve burun akıntısı ile kendini belli eden ve genellikle sonbahar aylarında ortaya çıkan bir alerjik hastalıktır. Sonbahar alerjisi pek çok kişide farklı reaksiyonlar gösterir. Özellikle ekim aylarından itibaren başlayan bir alerjik reaksiyon olan sonbahar alerjisi polenler ile birlikte daha da kötü bir hal alabilir. Sonbahar alerjisi tedavisi olan hastalık türlerinden bir tanesidir. Dolayısıyla tedavisi mümkün olan bir alerjik hastalıktır.

Sonbahar Alerjisi Neden ve Nasıl Olur?

1) Küf

Sonbahar aylarında gerek evlerde gerekse de iş yerlerinde küflenme artmaktadır. Küflenmeler de insan sağlığı açısından olumsuz faktörler doğurmaktadır. Bundan dolayı sonbahar alerjisi reaksiyonları ortaya çıkmaktadır. Küf en büyük sonbahar alerjisi nedenleri arasındadır.

2) Tozlar

Sonbaharda evler de yine aşırı şekilde tozlanabilir. Aynı zamanda bütün mevsim olarak devam eden ev tozları solunduğu durumlarda ciğerlerde tahribata neden olabilirler. Ev tozları sonbahar alerjisinin en önemli nedenlerindendir.

Sonbahar Alerjisi Nasıl Anlaşılır? Sonbahar Alerjisi Belirtileri

1) Burun Tıkanıklığı

Burun tıkanıklığı sonbahar alerjisinin en önemli belirtileri arasındadır. Polenlerden ve küflerden dolayı kişide burun tıkanıklığı ve bunun yanında hapşırık da seyredebilir. Burun tıkanıklığı sonbahar geçene kadar devam edebilir. Bu durumda da sonbahar alerjisinden şüphelenilebilir.

2) Kokuda Azalma

Kokuda azalma sonbahar alerjisinde sıklıkla görülebilen bir durumdur. Kokuda azalma gözlemlendiği gibi aynı zamanda tat almaktan da yine azalma meydana gelebilir. Bazı ağır sonbahar alerji reaksiyonlarında ise tat alma duyusu tamamen kaybolabilir. Bu durumda da yine sonbahar alerjisinden bahsedilir.

3) Yüzde Ağrı

Sonbahar alerjisi olan kişilerde yüzde ağrı meydana gelmektedir. Özellikle burun ve sinüs kısmında bir doluluk hissetme ve bu bölgede hissedilen ağrılar bu alerjinin en önemli belirtileri arasında yer almaktadır. Dolayısıyla yüzde ağrı önemli bir belirti olarak bilinir.

Bir yanıt yazın