Perşembe , 28 Mart 2024

Vajinal Enfeksiyonlar: mantar, trikomonas, bakteriyel vajinozis

vajinal-enfeksiyonlar

Vajinal Enfeksiyonlar:

Kandidiazis, Mantar

Vajende kaşıntı ve peynir kesiği şeklinde akıntı ile kendini gösterir.Etken çoğunlukla candida albicansdır. Vulvada kaşıntı sonrasında da ödem ve kızarıklık olur.Mantar enfeksiyonu genellikle vücut direncinin düştüğü durumlarda ortaya çıkar. Mantar gelişimini kolaylaştıran faktörler; gebelik, antibiyotik kullanımı, naylon iç çamaşırı, dar giyinme, vajen içinin yıkanması, şişmanlık, doğum kontrol hapları, lokal allerjenler, kronik servisit, radyasyon gibi sebeplerdir.

Tanı
Deneyimli bir göz çoğunlukla yeterlidir. Nadiren tetkik ihtiyacı olur.

Tedavi
Kolay olmakla birlikte sık tekrarlayabilir. Tekrarlayan mantarlarda tedavi ile birlikte hijyenik koşullarında mutlaka iyileştirilmesi gerekir.

Trikomoniazis, Trikomonas

Çoğunlukla cinsel yolla geçmesine rağmen cinsel olmayan yollarla da bulaşabilir.

Şikâyet
%70–80 bulgu vermez. En sık şikâyet sarı yeşil renkli köpüklü akıntıdır. Nadire kaşıntı vulvada şişlik ve kızarıklık yapabilir.

Tanı 
Muayenede akıntının şekli ve serviksteki küçük kanama odaklarının olması yeterli olsa da kesin tanı mikroskobik incelemede ve bazen smearde trikomonas tespiti ile olur.

Tedavi 
Vajinal ovüller ve ağızdan ilaçlarla yapılır ve beraberinde eş tedavisi gereklidir.

Bakteriyal Vajinozis

Genellikle cinsel yolla bulaşıp üreme çağındaki kadınlarda görülür. Çoğu zaman şikâyet oluşturmaz. En sık şikâyeti sarı gri renkli akıntıdır. Cinsel ilişki sırasında bozuk balık kokusunu andıran bir akıntıdır. Jinekolojik muayene tanı için çoğunlukla yeterli olup antibiyotik ile tedavi edilir.

Op.Dr. İrfan Tarhan

www.irfantarhan.com

Bir yanıt yazın