Çarşamba , 24 Nisan 2024

Skandal doktor basın toplantısına katılmadı

İzmir’de kendisini odasında bekleyen yaşlı vatandaşa hırsız muamelesi yapan doktor İzmir Tabip Odası’nda kameralar karşısına geçmekten son anda vazgeçti. Basına açıklama yapan Aile Hekimleri Derneği Başkanı Murat Pala, kamera görüntülerini çekenin yargılanmasını istedi.
izmir-doktor-1
Muayene için kendisinden önce odasına girip bekleyen yaşlı hastaya bağırarak hakaret yağdıran ve ‘hırsız’ ithamında bulunan doktor ile ilgili tartışma sürüyor. İzmir Tabip Odası ve İzmir Aile Hekimleri Derneği yöneticileri konu hakkında basın toplantısı düzenledi. Önceden katılacağı duyurulan skandal doktor Birsen Tirtar toplantıya gelmedi.
Yöneticiler sosyal medyada eleştiri sınırlarını aşan ifadelere tepki gösterdi. Oda başkanı Fehmi Akçiçek, olaydan üzüntü duyduklarını belirterek, doktorun davranışını ‘hata’ sözcüğü ile niteledi. Dernek başkanı Murat Pala, olayı cep telefonu ile çeken vatandaşın suç işlediğini iddia ederek yargılanmasını istedi. Basını da suçlayan Pala, olay anı görüntüleri ve haberlerin sansürlenmesini isteyerek yayın yasağı konulması gerektiğini söyledi.

HASTA VATANDAŞA HAKARET VE İTHAMDA BULUNMUŞTU

İzmir’in Kemalpaşa İlçesi’ne bağlı Bağyurdu Mahallesi’ndeki 9 No’lu Aile Sağlığı Merkezi’nde görevli Dr. Birsen Tirtar’ın muayene için gelen davranış biçimine halk tepki göstermişti. Tirtar, kendisinden önce odasına giren yaşlı hastayı azarlamış, hakaret etmiş ve hırsızlık ithamında bulunmuştu. Bir vatandaşın cep telefonu ile çektiği görüntüler sosyal medyada hızla yayılmıştı.

OLAY DOKTOR İZNE AYRILDI

Dr. Birsen Tirtar’ın insanlık onurunu zedeleyen davranışları kamuoyu vicdanını yaralamıştı. Tirtar olayın ardından izne ayrılmıştı. Olay hakkında Sağlık Bakanlığı da harekete geçerek inceleme başlatmıştı.

DR. BİRSEN TİRTAR BASIN TOPLANTISINA GELMEDİ

Gündemdeki yerini koruyan olay ile ilgili olarak bugün İzmir Tabip Odası basın toplantısı düzenledi. Basına davet metninde Dr. Birsen Tirtar’ın da toplantıya katılarak kameralar karşısına geçeceği belirtilmişti. Fakat Tirtar toplantıya gelmedi. Basın toplantısına İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Fehmi Akçiçek, oda gemel sekreteri Dr. Ceyhun Balcı ve İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Murat Pala katıldı.

PALA : ‘TALİHSİZLİK’ VE ‘İLETİŞİM KAZASI’

İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Murat Pala, basın mensuplarına yazılı açıklama metni verdi. Yaşanan olay nedeni ile üzüntü duyduklarını ifade eden Pala, olayı ‘talihsizlik’ ve ‘iletişim kazası’ olarak niteledi. Açıklamada, ‘Ortada bir hizmet kusuru ya da suç oluşturabilecek bir durum varsa konunun zaten bakanlık tarafından incelendiğini ve gereken zaten yapılacağını dile getiriyoruz’ denildi.

‘OLAYI ÇEKEN YARGILANSIN, YAYIN YASAĞI KONULSUN’

Daha sonra sözlü açıklamalar yapıldı, gazetecilerin soruları yanıtlandı. Pala, olay anını cep telefonu ile gizlice çeken kişinin suç işlediğini iddia ederek yargılanmasını istedi. Oda yönetimi ayrıca olay ile ilgili olarak ‘yayın yasağı’ konulmasını talep etti.

‘SOSYAL MEDYADA LİNÇ EDENLER VAR’

Pala, sosyal medyada eleştiri sınırlarını aşan ifadelere vurgu yaparak, Dr. Birsen Tirtar hakkında linç kampanyası yürütüldüğünü söyledi.Pala, sosyal medyada Dr. Birsen Tirtar ve ailesine dair hakaret ve tehdit ifadeleri olduğunu belirterek, ‘Daha vahim olarak, bu olay bahane edilip tüm hekimlere yönelik hakaret ve küfür içerikli mesajlar yayınlandı’ dedi.

TABİP ODASI ‘HATA’ DEDİ

İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Fehmi Akçiçek de olaydan ‘derin üzüntü’ duyduğunu ifade etti, Dr. Birsen Tirtar’ın davranışlarını ‘hata’ olarak niteledi. Akçiçek, ‘Birsen hanım ile konuştum, o da üzüntü duyuyor’ diye konuştu.

‘HATALI DOKTORA TOLERANS GÖSTERMELİYİZ’

Akçiçek, sosyal medyada bazı kullanıcıların orantısız tepki verdiğine ve eleştiri sınırlarını aştığına vurgu yaparak, soğukkanlı olma çağrısı yaptı. Tirtar’ın yapmaması gereken bir davranışta bulunduğunu belirten Akçiçek, ‘Toplumu medeni kılan hatalarımızı düzeltme gayreti içinde anlayış göstermek. Ama olaydan sonra yaşananlar hekimin hatasını telafi etmeye imkan vermeyecek şekilde gelişti. Hata yapanlara hakaret yağdıran, ölümle tehdit eden bir toplumda yaşayamayız. Bu da kabul edilebilir bir durum değil. Hata yapan hekime sağduyu ile tolerans gösterebilmeliyiz’ dedi.

‘HASTA TRAFİĞİ DÜZENLİ OLMALI’

Akçiçek hastanelerde ve sağlık ocaklarında doktor ile hasta karşılaşmalarını daha medeni kılacak düzenlemelere ihtiyaç olduğunu söyleyerek, ‘İdareciler sağlık kurumlarında daha insancıl bir ortamı sağlamak sorumluluğundadır. Hasta trafiğinin düzenli olması gerekmektedir’ dedi.

DR. BİRSEN TİRTAR NEDEN GELMEDİ

Akçiçek, ‘Önceden basın toplantısına katılacağı duyurulmasına rağmen Dr. Birsen Tirtar’ın niçin gelmediği’ sorusuna, Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı inceleme kapsamında İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü’nde ifade verdiği cevabını verdi.

SKANDAL DOKTOR ÖZÜR DİLEDİ Mİ?

‘Dr. Birsen Tirtar azarlayarak hakaret ettiği ve hırsız ithamında bulunduğu yaşlı hastadan özür diledi’ mi sorusunu, İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Murat Pala yanıtladı. Pala, ‘Birsen hanım telefon ile özür dilemek istedi ama açıkçası 70 yaşın üstündeki Erdoğan amcanın onuru incinmiş, o nedenle kabul etmedi, doktor hanım ile iletişim kurmak istemedi’ dedi.

HIRSIZLIK İTHAMI ESKİDEN TELEFONU ÇALINDIĞI İÇİNMİŞ

Pala, Dr. Birsen Tirtar’ın daha önceden cep telefonunun çalındığını, muayeneye gelen diğer hastalara ‘hırsızlık şüphelisi’ gibi davranma sebebinin bu olduğunu söyledi. Pala ve İzmir Tabip Odası yöneticileri, ‘Yöre halkı bu olayın söz konusu hekimin ilk vukuatı olmadığını, kendilerini sürekli azarladığını öne sürerek şikayetlerde bulunuyor. Ayrıca Birsen Tirtar’ın sıklıkla odasına ziyarete gelen arkadaşı nedeni ile muayeneye giden vatandaşların rahatsız olduğu, özellikle kadın hastaların çekinerek doktora derdini anlatamadığını öne sürüyorlar. Fikir beyan ettiğiniz konuların yanısıra bu iddialar hakkında bilgi sahibi misiniz? Yöreye gidip vatandaşların şikayet ve görüşlerini dinlediniz mi’ sorusuna ‘Hayır’ yanıtını verdiler.

İSTİFA DÜŞÜNÜLÜYOR MU?

İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ceyhun Balcı da ‘Birsen Tirtar istifa etmeyi düşünüyor mu? Siz istifaya davet etmeyi düşünüyor musunuz’ sorusuna, ‘Birsen hanımın ne düşündüğünü bilemem. İstifa çağrısında bulunmayı düşünmüyoruz. İnceleme sonucunu ve hukuki süreci beklemeliyiz, yasal mevzuat gereği konuyu inceleyen mekanizmalar’ diye yanıtladı. Ceyhun, ‘Böyle bir olay Japonya, Almanya, ABD gibi dünyanın gelişmiş bir ülkesinde yaşansaydı sizce istifa mekanizması hakkında ne olurdu’ sorusuna ise ‘Dünyanın gelişmiş bir ülkesi gibi sağlık ortamımız var mı’ sorusu ile karşılık verdi.

DERNEK BAŞKANI BASINI DA SUÇLADI

Pala, ulusal medyanın da linç kampanyasına katıldığını iddia ederek, ‘Sosyal medyadaki hakaret ve tehdit mesajlarını sizle paylaşacağım’ ifadeleri üzerine, SÖZCÜ Muhabiri Gökmen Ulu karşılık vererek, ‘O mesajları bize vermeniz bir anlam taşımaz. Çünkü bir savcı değiliz, yargıç değiliz, gazeteciyiz. Gerçekse yazarız, merak edileni sorarız. Gazetecilik etik ilkelerine ve hukuka aykırı ifadelere sayfalarımızda yer vermeyiz. Biz eleştiri sınırlarını aşmayan düşüncelere yer veriyoruz. Size de genelleme yapmadan, konuyu saptırmadan, sapla samanı karıştırmadan, sadece Birsen Tartar vakası hakkındaki görüşlerinizi soruyoruz’ dedi.

Bir yanıt yazın