Cuma , 29 Mart 2024

Urfa’da Doktor Kaçıran Hastane

cocukhastanesiurfa

Şanlıurfa Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ndeki yataklarda yer kalmadı, hasta çocuklar üst üste yatırılıyor. Kimi anne, yer yatağı bile sererken; kimi ise bebeğini evden getirdiği beşiğe koydu. Balık istifi tedavi ile gündeme gelen hastanedeki doktorlar istifa ediyor…

269 yatak kapasiteli hastanenin bahçesine 60 yataklı ek bina yapılmasıyla yatak sayısı 325’e çıkarıldı. Yılda 60 binden fazla bebeğin dünyaya geldiği Şanlıurfa’daki tek Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde her yer doldu. Kentte havaların soğumasıyla birlikte artan hastalıkların ardından başvurulan 325 yatak kapasiteli Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde adım atacak yer kalmadı. Yüzlerce hastanın başvurması ve yatışının yapılmasının ardından yataklarda 2- 3 çocuk yatırılmaya başlandı. Bazı yataklara 4 çocuk bile yatırılıyor. Refakatçilerle birlikte odalarda adım atmanın zor olduğu hastanede, başvurulara yetişilemezken yer sıkıntısı ise yerlere yatak açılması ve evlerden getirilen beşikler ile çözülmeye çalışılıyor. Yoğunluğa neden olan bir sebep ise 3 yataklı odalara 1 ya da 2 hastanın yatırılması. Çünkü bulaşıcı hastalıklar nedeniyle bazı hastalara tek oda tahsis ediliyor.

Bazı yataklardaki Yoğunlukla üst solunum yolları enfeksiyonuna bağlı hastaların yattığı hastanede, yer sıkıntısı nedeniyle çocuklar aynı yatakta tedavi edilmeye çalışıyor. Kış mevsimi nedeniyle yataklı hasta sayısının sürekli artmasından dolayı bazı aileler bebeklerini evlerinden getirdikleri beşikte uyutarak tedavi ettirmeye çalışıyor. Çocuklarının yanında kalan refakatçi anneleri ise geceleri sandalyede nöbetleşe uyuyarak dinleniyor. Çocuklarını tedaviye getiren aileler, hastanenin hijyenik şartlarının iyi olmadığı gerekçesiyle hasta çocuklarının geç iyileştiğini de iddia ediyor.

DOKTORLAR İSTİFA EDİYOR
Yoğunluk nedeniyle doktor ve personelin işgücü de artıyor. Bu nedenle hastanede görevli 42’si uzman 10’u pratisyen doktordan bazıları istifa etti. Doktor göçü veren hastane günde ortalama 2 bin çocuğu tedavi etmeye çalışıyor. Mecburi hizmetini tamamlayan doktorlar tayin isteyerek Şanlıurfa’dan giderken, kimi ise hizmetini tamamlamadan meslekten ayrılıyor.

AİLELER, YENİ HASTANE İSTİYOR
Aileler, Suriyeli sığınmacıların çocuklarının da tedavi edildiği hastanede, yaşanan yer ve yatak sıkıntısı yüzünden aynı yatakta yan yana yatan hasta çocuklar nedeniyle odalarda adım atacak yer kalmadığını söyledi.

HASTANE YETKİLİLERİ: “YOĞUNLUK HERKESİ ALIYORUZ DİYE”
Hastane yetkilileri, tüm başvuruları kabul ettiklerini ve mevcut yoğunluğun bu nedenle de kaynaklandığını ifade etti.

Bir yanıt yazın