Perşembe , 28 Mart 2024

Soğuk hava cildi kurutuyor!

Uzmanlardan cilt bakımı önerileri…

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte havaların soğumasının ciltte kurumalara neden olduğunu belirten uzmanlar, bu mevsimde yapılan cilt bakımının önemli olduğuna dikkat çekti.

Soğuk hava şartlarında vücudumuzun tepkisel mekanizmasının ısı kaybını önlemek için deri yüzeyindeki kan damarlarının çapını daralttığını ifade eden uzmanlar, aynı zamanda vücut yüzeyindeki kan dolaşımını da azalttığını söylediler.

Soğuk havanın ciltte soyulmaya ve kurumaya neden olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Nezi Eda Kıroğlu, “Soğuk hava nedeniyle cildimizin koruma fonksiyonu bozularak, cilt daha fazla özen ve bakıma ihtiyaç duyar. Havadaki nem oranının azalması ve soğuk iklim şartlarından dolayı özellikle ileri yaşlarda derinin nem ve yağ oranı azalarak cilt kuruluğu başlar. Kış aylarında uygun bakım gerekir. Vücudumuzu, çevresel faktörlerden koruyan ciltte, yıpranmış ve hasar görmüş stratum kornetim (cildimizin en üst katmanı) işlevini yapamadığı için alerjenler ve tahriş edici maddeler (deterjan ve kimyasal etkenler) olumsuz etkileriyle kolaylıkla cilt tahrişi, alerjisi ve egzama sebep olabilir. Ancak havaların serinliği ve güneşin olmadığı dönemler, cilt bakımı için ideal mevsimdir” dedi.

Kış mevsiminde el, yüz, ayak ve vücut derisi için özellikle ileri yaşlarda, çocuklarda ve hassas cildi olanlarda uygun bakım yapılması gerekebileceğini belirten Kıroğlu, cildin kendisini daima tazeleyen bir organ olduğunu söyledi. Günlük hayatlarında dışarıda kalanların mutlaka güneşten koruyucu kullanmaları gerektiğine vurgu yapan Kıroğlu, “İklimin kuruluğu ve suyun kireçli oluşu sebebiyle vatandaşların ciltlerini fazla tahriş etmemelerini istiyoruz. Bunun yanında duş alırken sıcak suyla değil, ılık suyla yıkanmalarını tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.

Her kişinin farklı cilt tipleri, farklı yaşları ve farklı cilt sorunlarının olduğunu kaydeden Kıroğlu, “Vatandaşlar en çok leke problemi ve egzama (alerji) için bize başvuruyor. Bizde hastalarımızın problemine göre kendilerine tedavi uyguluyoruz. Egzama, mantar, sivilce gibi problemleri olan hastalara ilaçla tedavi, kıllanma, damar problemi gibi kozmetik problemlerde ise lazer ve hücre yenilemelerini kullanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Vatandaşlar tarafından bazı uygulamalarla cilt bakımının yapılabileceğinin altını çizen Kıroğlu, şöyle konuştu:
“ Soğukta yüzün kızarmasının nedeninin cildin hassas olmasından kaynaklanıyor. Eğer bu tarz bir cilt yapısına sahipseniz yüz temizliğinde antialerjik ve yağlı ürün kullanmalısınız. Ayrıca makyaj ürünlerinde nemlendirici özelliğe sahip ürünlerin tercih edilmesi ve soğuğa çıkarken yüzün mutlaka şal veya atkı ile korunması gerekmektedir. Özellikle yüzünüzde gerilme varsa nemlendiricisiz bırakılmaması gerekir. Bunun yanında duşta fazla kalmamak ve bakım ürünleri seçerken gliserin, vazelin ve bitkisel yağlar bakımından zengin ürünler seçilmesi yararınıza olacaktır. Elin suyla her temasından sonra mutlaka nemlendiricili krem sürülmesi gerekmektedir. Ellerde çatlama varsa gece yatmadan önce zengin içerikli besleyici bir krem sürülmesi, daha sonra bir eldiven giyilmesi ve sabaha kadar çıkarılmaması gerekir. Kış aylarında özellikle dudaklar soğuktan çok etkilenir. Yüze nemlendirici sürülürken dudaklar unutulmamalı. Gün içinde stick nemlendirici kullanmak yararlı olacaktır. Evin de nemlendirilmesi önemlidir. Bu nedenle kaloriferli evlerde peteklerin üzerine ıslak havlu, sobanın üzerine bir demlik su konulmasının odadaki havayı nemlendirmesinde etkisi büyük olacaktır. Düzenli şekilde sıvı tüketilmesi cildin kurumaması ve canlı kalması açısından çok faydalıdır.”

İHA

 

Bir yanıt yazın