Salı , 23 Nisan 2024

Çocuğunuzu okuldan önce doktora götürün

 

Okulların açılmasına sayılı günler kaldı. Sağlık problemleri, çocukların ders başarılarını etkiliyor. Bunun önüne geçmek için okul açılmadan önce çocuklarınızın sağlık kontrollerini yaptırın. Uzmanlar, okul öncesi check-up’ının önemi hakkında bilgi verdi

Doç. Dr. Aytuğ Altundağ / Kulak-Burun-Boğaz, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı
İşitme kaybı olup olmadığı değerlendirilmeli

Okulların başlamasına yakın tüm hazırlıklar yapılırken, çocukların kulakburun- boğaz sağlığı da kontrol ettirilmelidir. Okul başarısını etkileyen faktörlerden biri, işitme kaybıdır. Sonradan geçirilen enfeksiyonlar nedeniyle oluşabilecek işitme kayıplarının tekrar değerlendirilmesi gerekir. Çocukların okul öncesinde kulak muayeneleri ve beraberinde işitme kontrolleri, kulak-burun-boğaz uzmanları tarafından yapılmalıdır. Bir diğer önemli konu da, horlayan çocukların uyku apnesi yönünden değerlendirilmesidir. Horlama ve uyku apnesi; dikkat dağınıklığı, okul başarısında azalma, gün içerisinde uykuya eğilim, aşırı sinirlilik, gece terlemeleri gibi pek çok sıkıntılı duruma yol açabilir. Çocuklardaki uyku apnesinin önemli nedenlerinden olan geniz eti, bademcik problemlerinin tespiti ve sağlıklı nefes almalarının sağlanması; okul başarılarını artıracaktır.Pertev Kökdemir / Diş Hekimi
Çürük dişler ve kırıklar gözden geçirilmeli

Okulların açılmasına sayılı günler kala, okula başlayacak tüm öğrencilerin bu zamanı iyi değerlendirerek diş kontrolüne gitmesi çok önemlidir. Ağızda oluşabilecek çürükler, dişlerdeki ufak kırıklar veya diş değiştirme çağındaki çocukların sallanan ama henüz değişmemiş olan dişleri, okulların açılmasına kadar sağlıklarına kavuşturulabilir. Böylece çocukların, okula başladıktan kısa bir süre sonra diş problemi ile karşılaşarak derslerinden geri kalmalarının ve ağrı yüzünden derslerine konsantre olamamalarının önüne geçilmiş olur. Ayrıca sallanan dişi olan bir çocuk, derste sürekli bu dişi ile oynayacak ve dersine yeteri kadar ilgi gösteremeyecektir. Bu dönemde tüm tedbirlerin alınması; çocukların, ağızları ve dişleri ile ilgili herhangi bir sağlık sorunu yaşamadan sömestir tatilinde yapılacak kontrollerine kadar sorunsuz zaman geçirmelerine ve derslerine iyi çalışabilmelerine yardımcı olacaktır. Aileler, çocuklarının günde en az iki kere dişlerini fırçaladıklarından emin olmalıdır. Bu tedbirler sayesinde öğrencilerimiz yeni öğretim yılına, ağız sağlığı açısından sorunsuz ve sağlıklı bir şekilde başlayabilir.Yard. Doç. Dr. Eren Eroğlu / Check-Up ve Sağlıklı Yaşam Uzmanı
En az bir kere ekokardiyografi yaptırın

Check-up programları, daha detaylı laboratuvar analizleri ve görüntüleme yöntemlerini içerir. Burada amaç, doğumsal ya da erken çocukluk döneminde ortaya çıkabilecek, yaşa ait hastalıkları tespit etmektir. Örneğin, ben her çocuğa en az bir kere ekokardiyografi yapılarak kalbinde doğumsal ya da gelişimsel bir anormallik olup olmadığının tespit edilmesini tavsiye ederim. Bunun rutin olarak her sene yapılması gerekmez. Önemli olan, gelişimin ve büyümenin sağlıklı yürüdüğünü gözlemektir.
Yaşa göre değişen düzenli aralıklarla yapılan rutin kontroller; çocuğun sağlığını, büyümesini ve gelişimini daha iyi anlamayı, bunlarda bir bozulma varsa erken dönemde yakalamayı, tedaviye erken başlandığında tam bir iyileşme sağlamayı hedefler. Ayrıca, çocuğunuzun bağışıklık durumu da gözden geçirilir. Çocuklarda hastalıkları tedavi etmekten daha önemlisi sağlığın korunmasıdır.
Çocukların doğumdan itibaren belli aralıklarla takipleri çok önemlidir. Düzenli aralıklarla yapılan kontroller; çocuğun sağlığını, büyümesini ve gelişmesini takibi sağlar. Bu kontroller mümkünse aynı doktor veya doktorlar tarafından gerçekleştirilmelidir. Bu sayede karşılaştırma daha iyi yapılabilir. Ayrıca çocuklardaki gelişme, uyku, konuşma ve davranış bozuklukları erken dönemde tanınabilir.

Yard. Doç. Dr. Fatih Atmaca / Göz Hastalıkları Uzmanı
Göz tembelliği ancak erken yaşlarda tedavi edilebilir

Okullar açılmadan önce çocuunuzun göz muayenesini yaptırmalısınız. Göz sağlığı ve öğrenme performansı arasındaki ilişki herkesçe kabul edilir. Ancak, çocuklarının okul başarısı beklenenin altında olduğunda bunun bir göz hastalığından kaynaklanabileceğini çok az veli aklına getiriyor. Okul çağındaki çocukların yaklaşık dörtte birinin görmeyi bozan bir kusuru olduğu düşünüldüğünde, bu dönemlerde yapılacak göz muayenelerinin ne denli önemli olduğu anlaşılabilir.
Yaz tatili döneminde çocuklarımız cep telefonu, tablet ve bilgisayar karşısında çok fazla zaman geçirdiğinden; sağlıklı gözlerde bozulma, gözlük kullanan çocukların da gözlük derecelerinde artış gözlemliyoruz.
Bu dönemde yapılan muayenelerde göz tansiyonunun durumu, miyop, hipermetrop ve astigmat gibi görme kusurlarının varlığı, şaşılık durumu ile göz tembelliği başlıca dikkat edilmesi gereken hususlardır. Bunlar içerisinde belki de en önemlisi, göz tembelliğinin tespitidir. Çünkü göz tembelliği zamanında fark edildiğinde çok kolay tedavi edilebilir fakat tespit edilmeyen göz tembelliği, ömür boyu kalıcı görme kaybına yol açabilir.

Bir yanıt yazın