Çarşamba , 24 Nisan 2024

Simülasyonla ameliyat yapacaklar

Hacettepe Teknokent bünyesinde, tıp öğrencilerine ameliyatları hastadan önce bilgisayar ortamında yapmalarına olanak tanıyan ”simülasyon merkezi” kurulacak.

ANKARA – Hacettepe Teknokent A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Karaşen, teknolojinin geliştiği ülkelerde tıp eğitiminin de farklı olduğunu dile getiren Karaşen, ”Bu ülkelerdeki öğrenciler, canlı gibi reaksiyon veren birtakım simülasyon maketleri üzerinden eğitim alıyor. Türkiye’de ise kadavra bulmada sıkıntılar var” dedi.

Üniversite olarak tıp eğitiminde simülasyon eğitimi için merkez kurma projesini hayata geçirmek istediklerini belirten Karaşen, ”Ankara’da tıp fakültesi olan diğer üniversiteleri de bu işin içine katarak, hastaya nasıl müdahale edileceğini, yanlış yapılırsa ne tür sonuçların alınabileceğini gösterecek dünya çapında bir simülasyon merkezi kurmak istiyoruz. Simülasyon teknolojisiyle öğrenci, çeşitli ameliyatları bilgisayar ortamında yapıyor. Bilgisayar, yanlışlarını öğrenciye gösteriyor ve ona göre skorlama yapıyor. Öğrencinin, ancak bu eğitimden geçtikten sonra hastanın üzerinde bir şeyler yapma hakkı olabiliyor. Biz böyle bir simülasyon üzerinde çalışıyoruz” diye konuştu.

Karaşen, kadavra üzerinden eğitim veren bir merkez kurmayı da planladıklarını belirterek, böylece öğrencilere hem simülasyon hem de kadavra üzerinde çalışma imkanı sunmayı hedeflediklerini bildirdi.

DENEY HAYVANI ÜRETİM MERKEZİ OLUŞTURULACAK
Türkiye’de genetiği özel oluşturulmuş deney hayvanı eksiğinin bulunduğuna da işaret eden Karaşen, bununla ilgili çalışma başlattıklarını da söyledi.

Dünya çapında patenti bulunan bir hayvan üreticisiyle deney hayvanı üretim merkezi oluşturmayı planladıklarını dile getiren Karaşen, burada üretilen hayvanlardan çevre ülkelerin de yararlanabileceğini sözlerine ekledi.

ntvmsnbc

 

Bir yanıt yazın