Salı , 16 Nisan 2024

Doktor Muayenesine Kısıtlama Sağlığa Zararlı

doktorlar

Doktor muayenesine kısıtlama sağlığa zararlı Muayeneye kısıtlama uygulamasına tepkiler sürüyor

 

 Doktor muayenesine kısıtlama sağlığa zararlıMuayeneye kısıtlama uygulamasına tepkiler sürüyor. “Kurumun faturaları şişiriyor. Bir hasta 10 gün içinde aynı branşta birden fazla doktora muayene olamayacak” diyen SGK Başkanı’na “Faturaları şişiren hastalar değil, sistemin ta kendisi” yanıtı geldi. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Tasarruf yapmak amacıyla, hastaların 10 gün içerisinde aynı branşa başvurmayacaklarını öngören uygulamanın, doktorlardan ikincil görüş alma hakkını engellediğini savunan Tabipler Birliği, bunun temel insan haklarına aykırı bir tutum olduğu görüşünde. NTVMSNBC’ye konuşan Türk Tabibleri Birliği Başkanı Dr. Gençay Gürsoy, böyle bir uygulamanın insan hayatıyla ilgili çok büyük sorunlara yol açabileceği uyarısında bulunurken, Sosyal Güvenlik Müşavirleri Derneği Başkanı Ali Tezel de hastaları suçlamanın doğru olmadığını söyledi.DOKTOR MUAYENESİNDE GÜN KISITLAMASI Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, bir hastane ile yetinmeyip aynı branşta muayene için birkaç hastane dolaşıp kuruma fatura çıkaranların sağlık harcamalarını artırdığını belirterek, “Sağlık Uygulama Tebliği gereğince, 1 Nisan dan itibaren, 10 gün içinde aynı branşta birden fazla muayene olunamayacak. Yaptığımız incelemelerde en fazla rastladığımız ve kurumun mali yükünü artıran faturaların önemli bir bölümünün hastalık hastası diye tabir edilen kişilere ait olduğunu görüyoruz” demişti. Acar’ın açıklamalarına göre 1 Nisan’dan sonra aynı hastalık şikayetleri nedeniyle birden fazla hekime gidecek hastaları bekleyecek olan durum şu olacak: “Hasta aynı branşta 10 gün dolmadan hastaneye gitmişse, hastane görevlileri, hastaya daha önce aynı branşta muayene olduğunu, üzerinden 10 gün geçmediğini, bu nedenle bedeli kendi cebinden ödemek zorunda olacağını bildirecek.

Acar, muayenenin yanı sıra hangi filmin ne kadar arayla çekilebileceğinin de formatını oluşturduklarını belirterek, vücudun herhangi bir bölgesinden çekilen filmin tekrarının ne kadar süreyle olabileceği de belirlendi. Bu nedenle, film çekiminde de Sağlık Uygulama Tebliği nde belirtilen sürelerin dışına çıkılmayacak.” Dr. Gençay Gürsoy (Türk Tabibleri Birliği Başkanı): BUNUN PEŞİNE DÜŞMEK KOMİK BİR ŞEY Özellikle ameliyat gibi önemli, kritik kararların alındığı durumlarda ikinci bir hekimin, uzmanın görüşüne başvurma bir hak olarak tanınır. Bu yüzden özeliklikle ameliyatların sözkonusu olduğu durumlarda hastanın bir hekime daha başvurma yolunu kapayarak, önleyerek israfı azaltma çabaları çok yanlış. Burada kararı bir kurumun, sigorta kurumunun vermesi anlaşılabilir bir şey değil. Sonuç olarak bu bir sağlık sorunudur, böyle bir kararı da ancak hekimler hastalarla birlikte düşünerek verebilir. SGK Başkanfnın sözünü ettiği “hastalık hastası” kişiler vardır ama. o kadar da çok değildir. Ortaya çıkan rakam Türkiye’nin ekonomik durumunda sözü edilebilecek bir rakam değildir. Bunun peşine düşmek hakikaten ironik bir şey, komik bir şey.

ÇOK BÜYÜK SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇABİLİR Diyelim ki hasta başağrısı şikayetiyle hekime gitti. Böyle bir durumda hasta genellikle nörolojiye yönlendirilir. Nörolojiye gitti. Nöroloğun migrenle ilgili bir deneyimi yok örneğin. Ama hastada migren var. Nitekim hasta da bunu fark etti ve doktoruna güvenmedi. Bunun üzerine başağrısıyla uğraşan bir nörologa gideyim diye düşünmez mi insana haklı olarak. Ona gitmesi son derece doğal tabii. Böyle şeyler sık rastlanmasa da oluyor. Baş ağrısı beyin tümörüyle karıştırılabiliyor. SGK’nın bu uygulamasını doğru bulmuyoruz. Biz yasal yollara başvurarak bunu önlemeye çalışıyoruz.

TOPLAMDA BÜYÜK BİR TUTAR OLUŞTURMUYOR Böyle kararlar alınacağı zaman hekim örgütlerine danışılmalı. Sigorta kurumu sonuç olarak finansal bir kurumdur. Ayrıca bununla bir açığı kapama düşüncesi varsa bu tür muayenelerin toplamda büyük bir tutar oluşturmayacağını biliyoruz. Asıl büyük masraf sistemin kendisinden doğuyor. Asıl masraf kaynağını sağlıkta dönüşüm programının hizmeti özel alandan satın alma politikası oluşturuyor. Bu sistem dünyanın en pahalı sistemi.

Bir yanıt yazın