Perşembe , 25 Nisan 2024

Türk doktorlar, 100 liralık testi 1 liraya yaptı

Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi’nden Doç. Dr. Bayram Veyseller, Parkinson teşhisinde kullanılan ve ABD’den gelen 100 liralık testi 1 liraya mal etti. Testin içeriğindeki domuz ve alkol kokusunu da değiştirdi.

ntvmsnbc
İSTANBUL – Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bayram Veyseller, Amerika’dan getirilerek uygulanması 100 liraya mal olan koku testini 1 liraya mal etti. Amerikan testindeki domuz ve alkol kokusu Türkiye’de yanlış teşhise yol açarken, yerli testte tanıdık kokularla doğru teşhis imkânı da ortaya çıktı.

Yaklaşık 5 yıllık bir çalışmanın sonunda Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Kliniği’nde uygulanmaya konulan çalışma uluslararası makalelerde yerini aldı. Söz konusu test çalışması Türkiye’de bir ilk olması ile gündeme gelirken aynı zamanda Türk halkının yeme-içme özelliklerine göre hazırlanmasıyla da bilim dünyasında büyük yankı uyandırdı.

Zaman’dan Zeliş Yıldıral’ın haberine göre, çalışmanın mimarı Doç. Dr. Bayram Veyseller, Amerikalı firma tarafından üretilen testlerin Müslüman ülkelerde yaşayan kişilere uymadığını, bu yüzden şimdiye kadar etkili sonuç alınmadığını söyledi. Çünkü Amerikalıların hazırladığı 40 kokuyu barındıran testin içinde domuz ve çeşitli alkollerin kokusu da bulunuyor. Müslümanlar tarafından tüketilmeyen bu yiyecek ve içecekler doktor tarafından sorulduğunda ‘bilmiyorum’ cevabı alınıyordu. Bu yüzden de çoğu soru cevapsız kalıyor ve kişiye sağlıklı bir teşhis konulamıyordu. Ancak şimdi Türk doktorlar tarafından hazırlanan testte portakal, limon gibi bu coğrafyada yetiştirilen ve tüketilen ürünlerin kokuları soruluyor. Ayrıca mevcut testin fiyatı Amerika’dan getirtildiğinde 100 TL’yi bulurken, yerli testin fiyatı sadece 1 TL.

Bir yanıt yazın