Perşembe , 25 Nisan 2024

STARBUCKS BÖCEK KULLANMAKTAN VAZGEÇTİ

İçeceklerinde böcekten elde edilen karmin maddesinin kullanıldığının ortaya çıkması üzerine büyük tepki çeken Starbucks, bu uygulamasından vazgeçtiğini duyurdu.

Starbucks’ın bu kararı gözleri Türkiye’de ürünlerinde karmin maddesi kullanan diğer markalara çevirdi.

Geçtiğimiz günlerde, Frappucino içecekleri ile pastalarında hayvansal boya maddesi olan karmin m…addesini kullandığının ortaya çıkması üzerine tepkileri üzerine çeken Starbucks, ürünlerinde karmin maddesi yerine domateste bulunan likopini kullanacağını duyurdu.

Starbucks ile gündeme yeniden gelen, “cochineal” olarak bilinen kırmızı böcekten elde edilen karmin maddesinin, Türkiye’de de birçok firmanın ürettiği bisküvi, sakız, meyveli yoğurt, çilekli çikolata, meyveli süt, dondurma, reçel, soslar, meyve suları, et ürünleri, şekerleme gibi bir çok gıda ürününde kullanıldığı ortaya çıkmış ve bunun üzerine, ürünleri karmin maddesini içeren Pınar, Kent ,Ülker, Dr. Oetker ve Danone firmalarına, bu ürünler ile ilgili herhangi bir adım atıp atmayacakları sorulmuş fakat firmaların hiçbiri, içinde karmin maddesini bulunduran ürünler ile ilgili nasıl bir yol izleyecekleri konusunda açıklama yapmamıştı. Starbucks’ın frappucino içecekleri ile pastalarında “cochineal” olarak bilinen kırmızı böcek kullanmasının durdurulması amacıyla bir internet sitesi üzerinden başlatılan kampanya nedeniyle Starbucks, Haziran ayından itibaren kırmızı böcek kullanımını aşamalı olarak azaltacağını ve karmin maddesi yerine domateste bulunan likopin kullanacağını belirtti.

Starbucks’ın kararı sonrasında, Güney Amerika ve Meksika’da yaşayan cochenial böceğinden elde edilen karmin maddesini en fazla kullanan, Ülker, Kent, Eti, Dr Oetker, Danone, Pınar, CocaCola, Pepsi, Algida, Unilever, P&G, Capy, Panda, Nestle ve Kraft’ın benzer adım atıp atmayacakları merak konusu.

Doktorlarhaber.com

10 Yorumlar

  1. kullanması hataydı zaten

  2. bit mit hikaye starbucks çok ÅŸahane 🙂

  3. machiato diyorum baÅŸka bir ÅŸey demiyorum

  4. bu madde çok lezzetli anlaşılan
    kolada falanda var demiÅŸlerdi :p

  5. ekstra kremalı
    tus yoldaşım 🙂

  6. geri adım
    şaşırtıcı

  7. ne yapsalarda yine içenler oluyor

Bir yanıt yazın