Perşembe , 18 Nisan 2024

Microsoft: Kanserli hücreleri yeniden programlayacağız

Microsoft: Kanserli hücreleri yeniden programlayacağız

Teknoloji devi Microsoft’un araştırma birimi, ‘bilgisayar virüsüne’ benzettikleri kanser hastalığını 10 yıl içinde çözeceğini iddia etti. Bilim insanlarına göre kanserli hücreleri yeniden programlayıp sağlıklı hale getirmek mümkün

Dünya teknoloji devi Microsoft, çağın hastalığı kanserin peşine düştü. Şirketin bilimsel araştırmalar birimi Microsoft Research, “Kanser sorununu 10 yıl içinde çözeceğiz” açıklamasında bulundu. Açıklamaya göre şirket, tümörlere “bilgisayar virüsü” gibi yaklaşıyor. Birimin şefi Dr. Chris Bishop, “Tümör de bilgisayar virüsleri gibi insan hücrelerini işgal ediyor ve dönüştürüyor” diyor. Dr. Bishop’a göre kanserli hücreleri “Yeniden programlayıp sağlıklı hücreler haline getirmek” mümkün.

HÜCRENİN AKLINA GİRECEKLER
Bu amaçla Microsoft Research’te “Biyolojik bilgisayar programlama” birimi oluşturuldu. Bu birimin amacı “Hücreleri yaşayan bilgisayarlar” haline getirmek. Yeniden programlanabilir hücreler sayesinde sadece kanser değil bütün hastalıklar “yeniden programlanabilir” olacak. Ancak şirket kısa vadede öncelikle kendi “doktor bilgisayarlarını” geliştirecek. Bu bilgisayarlar ilaçlar ve hastalıklar hakkında bütün bilgilere sahip olacak ve yeni tedavi yöntemleri önerebilecek. İleri aşamada bu bilgisayarlar hücrelerin davranış biçimlerini öğrenecek ve bunları iyileştirmenin yollarını bulacak. Kanserli hücrelerin davranış kalıplarını da tespit edecek olan bu bilgisayarlar zamanla onları yeniden programlayabilir hale gelecek. Microsoft Research’ün biyolojik bilgisayar programlama biriminin lideri Andrew Philips, “En geç 5 yıl içinde hücre sorunlarını tespit eden bir bilgisayar yazılımı geliştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

haberturk

Bir yanıt yazın