Cuma , 29 Mart 2024

Kaçak diş implantlarına dikkat!

Türkiye’de yaklaşık 180 firmadan implant temin ediliyor, kaçak olanlar kemik erimesi yapıyor

İmplant sektörünün ana firmalarının yaptığı çalışmalara göre, üç yıl öncesine kadar yıllık 70 bin civarında olan implant uygulamaları, son iki yılda 100-120 bini buluyor. Bir diş hastanesi’nin genel müdürü Dt. Gökhan Yüksel, Türkiye’de yaklaşık 180 firmadan implant temin edildiğini söylüyor ve Türkiye’ye kaçak yollardan giren sağlıksız implant oranının hayli yüksek olduğuna dikkat çekiyor.

İRAN VE IRAK KAYNAKLI Bu kaçağın engellenmesi ve halk sağlığına verilen zararın önüne geçilmesi gerektiğine dikkat çeken Yüksel, hekim ya da polikliniklere ulaşan bazı satıcıların kaçak olarak getirdikleri implantları pazarlamaya çalışmalarını camianın da bildiğini belirtiyor. Yüksel, implantların yurda hangi yolla girdiğini bilmelerinin mümkün olmadığını, ancak duyumlarının, satmaya çalışan kişilerin çoğunlukla İran ve Irak üzerinden getirdikleri yolunda olduğunu söylüyor.

HASTA ARAŞTIRMALI Yüksel’e göre kaçak implant kullanan hasta, bunun sağlıksız olduğunu anlayamıyor ve bu ürünler saf titanyum oldukları sürece sağlığa zararlı bulunmuyor. “Önemli olan, implantın gerekli fiziksel tetkiklerinin, hayvan ve insanlar üzerindeki etkileriyle ilgili klinik çalışmaların yapılmış ve bağımsız bir otorite tarafından kontrol edilmiş olmasıdır” diyen Yüksel, asıl sorunun tutmayan implant sayısının kalitesiz implantlarda çok daha yüksek oluşu ile özellikle “kole bölgesi”nde kemik erimelerine yol açması olduğunu belirtiyor.

MARKASINI ÖĞRENİN Bu aşamada, hastanın hekimine kendilerine takılacak implantların marka ve menşeini sormaları ve eğer imkan dahilinde ise bu üreticileri araştırmaları öneriliyor. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), dental implantlarda aradığı özellikleri, doku dostu ve kemik oluşumunu sağlayacak vasıflara sahip olmak şeklinde özetliyor.
Hangi zararları veriyor? * İmplantın materyal ve mekanik özellikleri ile korozyon testleri uygun değil ise erken dönemde implant kayıpları yaşanır. * İmplant ve üstyapının hassas oturmamasına bağlı kemik erimeleri, yumuşak dokunun çekilmesi gibi biyolojik komplikasyonlar meydana çıkar. * Vida gevşemesi, vida ve implantın üst parçasının kırılması gibi mekanik problemler meydana gelir.
Bakanlık standart belirlemeli Gökhan Yüksel, Sağlık Bakanlığı’nın öncelikle gerek ithal edilen ürünler ülkeye girmeden önce, gerekse ülkede üretilenler için, FDA ya da Avrupa Birliği tarafından implantlarda aranan standartları sorgulayacağı bir rehber listesi hazırlaması gerektiğini söylüyor. Bakanlığın bu rehber listeyi TDB ve diş hekimliği fakültelerinin de yer alacağı bir komisyona hazırlatabileceği belirtiliyor.
Ceyda Erenoğlu / Gazete Habertürk

Bir yanıt yazın