Cuma , 19 Nisan 2024

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneğinden (TJOD) Cumhurbaşkanına “ihanet” yanıtı

tjod

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir düğünde yaptığı ‘Doğum kontrolü ile yıllarca ihanet yaptılar’ açıklamasıyla ilgili Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD)bir açıklama yaptı. 

TJOD Başkanı Prof.Dr.Cansun Demir imzasıyla yayınlanan açıklamada şunlar kaydedildi: 

Doğum kontrolü istenmeyen gebeliklerin önlenmesi için uygulanan yöntemlerdir. 

Üreme sağlığı ise istenmeyen gebeliklerin önlenmesi ya da çocuğu olmayan çiftleri bebek sahibi yapmak yöntemleridir. Bu yöntemler insanların istedikleri zaman ve istedikleri kadar çocuk sahibi olmak için uyguladıkları yöntemlerden oluşur. 

Üreme Sağlığının tarihçesi çok eskidir. Eski yazılı kaynaklarda bu konu ile ilgili pek çok yayın bulunmuştur. Tarih boyunca insanlar istedikleri sayıda çocuk sahibi olabilmek ve istenmeyen gebeliklerin önlenmesi için değişik yöntemler kullanmışlardır. 

Küretajı cinayet olarak niteleyen Sn.Cumhurbaşkanı küretajın yapılmaması için , istenmeyen gebeliklerin önlenmesi, yani doğum kontrol yöntemlerinin kullanılması gerektiğini tahmin etmelidir. Bu nedenle doğum kontrolünün neden ihanet olarak algılandığını anlamak mümkün değildir. 

Doğum kontrol yöntemleri eşlerin birlikte rızası ile yapılan yöntemlerdir. Çok çeşitli yöntemler vardır. Biz Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları olarak modern yöntemlerin kullanımını (spiral, doğum kontrol hapı,prezervatif, enjektabl yöntemler,, tüplerin bağlanması) hastalarımıza kendi istekleri ile uyguluyoruz. 
Türkiye gibi özgür, demokratik bir ülkede insanların doğum kontrollerine siyasetçilerin değil kendilerinin karar vermesi gerektiğini düşünüyoruz. 

Bu nedenle ihanet sözcüğünü kabul etmiyoruz; insanlar en iyi bildiği işi, yapmalıdır. Biz Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları olarak hekimlik yapıyoruz.

Bir yanıt yazın