Perşembe , 18 Nisan 2024

Türk Doktor Utkan Demirci’ye ABD’den büyük ödül

odul

Harvard Tıp Fakültesi bünyesindeki Brigham and Women’s Hastanesi (BWH) tarafından düzenlenen Bright Futures yarışmasının bu yılki kazananı Türk Doktor Utkan Demirci oldu. Demirci, epilepsi hastaları için geliştirdiği proje sayesinde 100 bin dolarlık birincilik ödülüne layık görüldü.

İnternet üzerinden yapılan oylamanın 21 Kasım’da sonuçlanmasının ardından dün akşam yapılan törenle Harvard Tıp Fakültesi’nde çalışan Doktor Utkan Demirci’nin ödüle layık görüldüğü açıklandı.

Hürriyet Dünyası’nın ulaştığı Demirci, “Seneler boyunca aldığımız ödüller arasında en manidarlarından biri bu oldu” dediği ödülle ilgili şunları söyledi:

“En fazla oy kullanımı Amerika’dan olmakla beraber, dünyanın her yerinden gelen oylarla kazanan belirlendi.  Türkiye de en fazla oyun geldigi ülkelerden biri oldu. Oy veren herkese teşekkür ediyorum. Bu ödülü halkın oyları sonucu aldık ve umuyorum ki çalışmalarımız yine hastalara ve insanlara faydalı olacak sonuçlar doğurur.”

Epilepsi hastalarının yanlarında taşıyabilecekleri küçüklükte, çip benzeri bir cihaz geliştirdiklerini söyleyen Doktor Utkan Demirci, henüz proje aşamasındaki cihazın hastaların hayatında ne gibi kolaylıklar sağlayacağını şöyle anlattı:

“Epilepsi hastası çocukların anne ve babalarının ya da erişkin hastaların cebinde veya çantasında taşıyabileceği kadar kolay bir test cihazı tasarladık. Bu cihazla hastalar, şeker ölçüm cihazı gibi parmak ucundan alınacak çok küçük bir damla kan ile evde test yapabilecek. Cihaz, 10 dakikadan daha az sürede sonuç verebilecek. Evdeki glikoz testleri gibi, epilepsi hastalarının da kriz ihtimallerine karşı ilaç kullanımlarını yakından izlemelerini sağlayacak, dozlarını ayarlamalarında yardımcı olacak, ilaçların yan etkilerini doktorların daha yakından takip etmelerine imkân verecek.”

Cihazı demo olarak hazırladıklarını belirten Utkan Demirci, şimdilik ölçümlere devam ettiklerini, cihazın üretimi için de talepte bulunan firmalar olduğunu aktardı. Hastaların çok kısa sürede kandaki ilaç seviyelerini öğrenebilmenin öneminin altını çizen Demirci, “Bir kriz veya yan etki durumunda hastaneye gidip kan örneği alınan kadar geçen zamanda hastanın kanındaki ilaç seviyeleri çoktan değişmiş oluyor. Hemen kısa bir sürede bu bilgilere ulaşabilmek lazım” dedi.

Pınar YURTSEVER

[email protected]

Bir yanıt yazın