Cuma , 29 Mart 2024

“Organ Bağışı” Çağrısı

kalp

Amasya Üniversitesi Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Uz. Dr. Fikret Kaya, organ bağışı çağrısında bulundu.

Amasya Üniversitesi Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Uz. Dr. Fikret Kaya, organ bağışı çağrısında bulundu.

Kaya, yaptığı açıklamada, organ bağışının hayat kurtardığını ve bir hayır işi olduğunu söyledi.

Ölen kişinin organlarının toprağa karıştığını vurgulayan Kaya, organ bağışı ile başka hayatların kurtarılabileceğini belirterek, şunları kaydetti:

“Bağış yapan kimseye,  evlatları kurtulan insanlar ve bütün toplum dua ediyor ve bu kişilerin vefatına kadar onların hayrı da  işlenmiş oluyor. Sağlık açısından beyin ölümü gerçekleştikten sonra insanların geride kalan organlarının bir işlevi yok. Evet biz cenazemize saygı ve hürmeti göstereceğiz fakat bu saygı ve hürmet  o organları korumakla ilgili değil öyle olsaydı zaten biz o organları müzelere koyardık ama biz ne yapıyoruz toprağa gömüyoruz ve orada toprağa karışıyor ama organ bağışı ile o hayat ebedileşmiş oluyor.”

Organ bağışı yapmak isteyen vatandaşların hastanelerde bulunan organ bağış bölümüne başvurmaları ve sözlü veya yazılı olarak beyanatta bulunmaları gerektiğini belirten Kaya, “BağışÂ sonrası kendilerine bir kart veriyoruz. Bizim istediğimiz bu vatandaşlarımızın organ bağışında bulunduklarını çevrelerine de anlatmaları vefatları anında karar vermede zorluk çekilmemesi” diye konuştu.

Organ bağışında ailenin rızası arandığını hatırlatan Kaya, şöyle devam etti:

“Bir organın alınması için üç ayrı kuruldan geçmesi gerekiyor. Kişinin beyin ölümü olduğuna hastanede bulunan kurul karar veriyor daha sonra bütün belgeler, bulgular ile  bölge hastanesine gönderiliyor. Orada da inceleniyor en son olarak belgeler Ankara’ya gönderiliyor, orada da incelendikten yani üç ayrı kuruldan geçtikten sonra  kişinin beyin ölümü  gerçekleştiği onaylanıyor. Ondan sonra organ nakli işlemi başlıyor. Biz önce vicdanımıza danışıyoruz, bunun tıbbı prosedürü var. Devlet bunu zaten kanuna bağlamış bunu kimse suistimal edemez.” - Amasya

Bir yanıt yazın