Cuma , 19 Nisan 2024

3 gün hiç uyumadan organ nakli yaptılar

844296_detay

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nden büyük özveri!

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde geçen hafta doktorlar büyük bir fedakarlık örneği sergiledi. Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ NakliMerkezi Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan ve ekibi 72 saat uyumadan 11 hastanın yeniden hayata tutunmasını sağladı.

Hastaneye çarşamba sabahı giren ekip cuma akşamına kadar 3’ü kadavradan, 5’i canlıdan 8 böbrek, 2’si canlıdan biri de kadavradan 3karaciğer nakli yaptı.

Dünyada yaptığı başarılı nakillerle adından sıkça söz ettiren Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde doktorlar bir kişiyi daha hayata bağlamak için gece gündüz çalışıyor. Bunun son örneği Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ NakliMerkezi’nde yaşandı.

Merkezde görevli doktorlar üç gün boyunca ameliyathaneden hiç çıkmadan böbrek vekaraciğer nakli yaptı. Gece gündüz çalışan nakil ekibi 72 saatte 3’ü kadavradan, 8 böbrek, 2’si canlıdan biri de kadavradan 3 karaciğer nakliyaptı. Yine hastane içinde aynı süre zarfında bir de kalp nakli yapıldı.

Ekibin başındaki isim Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, uykusuz geçirdikleri 3 günün ardından hastaların sağlığına kavuşmasının en büyük mutluluk kaynakları olduğunu söyledi. Doç. Dr. Dinçkan, canlıdan yapılan 5 böbrek naklinin içerisinde birde çapraz nakil olduğunu söyledi.

Dinçkan, bu 72 saatlik sürecin dışında bir gün öncede bir hastaya kadavradan böbrek nakliyapıldığını ifade etti.

Böbrek nakillerinin dışında 3 tane de karaciğer nakli yapıldığını belirten Dinçkan, “Bunlardan 2 tanesi canlı vericili, bir tanesi de kadavra karaciğer nakli. Canlı vericili karaciğer naklinden bir tanesi yetişkin, diğeri pediatrik yani babadan çocuğuna bağış şeklinde. Bizim çok naklini yaptığımız bir şey değil ama kalp cerrahisi anabilim dalı öğretim üyesi arkadaşlar yine bu temponun olduğu süre içerisinde bir tane kalp nakli yaptı. Akdeniz Üniversitesi adına 8 taneböbrek nakli bunların 3 tanesi kadavradan 5 tanesi canlıdan, 3 tane karaciğer nakli bunların 2’si canlıdan ve bir kalp nakli. 3 tane de donör ameliyatını da sayarsanız… Her türlü naklin yapıldığı bir merkezde iyi bir örnek olacak şekilde 3 gün içerisinde tüm bu ameliyatları yapmış olduk.” dedi.

Hastalar hakkında bilgi veren Doç. Dr. Dinçkan, 2 yaşındaki Efe Yalçın’ın üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle bazı ilaçlar kullandığını, buna bağlı akut fulminan karaciğer yetmezliği geliştiğini söyledi. Akut karaciğer yetmezliğinin kötüye gittiği zaman tek tedavi yönteminin karaciğerinin değişmesi olduğunu belirten Dinçkan, “Hasta bize geldikten hemen sonra tetkiklerini yaptık ve aile içerisinde verici aramaya başladık. Baba Ramazan Yalçın ‘ben vermeye hazırım’ dedi. Ve bir gün içerisinde hazırladık ve canlıdan canlıya karaciğer naklini yaptık.” dedi. Bir diğer karaciğer nakli yapılan Gökhan Acıcan’nın Hepatit-B’ye bağlı karaciğer sirozu hastası olduğunu söyleyen Dinçkan, naklin kardeş Fatih Acıcan’dan yapıldığını kaydetti. Dinçkan, Namık Yıldız’a da kadavradan karaciğerin naklettiklerini kaydetti.

Dinçkan, kadavradan böbrek nakli yapılan hastalar hakkında bilgi verdi. İki yaşındaki Neslihan Bozdoğan ve İlker Tekdemir ile Fatma Bal’a kadavradan böbrek nakli yapıldığını belirten Dinçkan, İbrahim Köknar, Dilek Gürsoy, İbrahim Köknar, Mehmet Oyman’a da canlıdan nakil yapıldığını kaydetti. Dinçkan, bu süre içerisinde Oğuz ve Bahide Hündür çifti ile Turgut ve Hatice Sarıkayalı çiftine de çapraz böbrek nakli yapıldığını kaydetti.

Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, bu ameliyatlar yapılırken hiç uyumadıklarını kaydetti. Çarşamba sabah ameliyata girdiklerini belirten Dinçkan, cuma akşam hastaneden ayrıldıklarını söyledi.

CİHAN

 

Bir yanıt yazın