Salı , 23 Nisan 2024

Hacılarda virüs tehlikesi!

diyanet-mekke-ve-medine-hastaneleri-haci-4009665_2895_o

Dünyada 10 yıl önce 800 kişinin yaşamına mal olan SARS salgınına yol açan virüsün benzeri ”koronavirüs” ile ilgili ortaya çıkan ”insandan insana bulaş” şüphesi önlemleri gündeme getirdi.

Bugüne kadar Türkiye’de ”novel koronavirüs” vakası görülmediğini açıklayan Sağlık Bakanlığı, hastalığın ilk kez ortaya çıktığı Suudi Arabistan’a seyahat edip zatürre ve benzeri rahatsızlık görülenleri takip ediyor.
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu, yaptığı açıklamada, genelde soğuk algınlığına yol açankoronavirüslerin, bazen 2002 yılındaki SARSsalgınında olduğu gibi ölümcül hastalık yapabildiğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün(DSÖ) uyarısı üzerine 3 ay önce Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nu toplayarak alınması gereken önlemleri belirlediklerini anlatan Torunoğlu, şunları kaydetti:

”Novel koronavirüs vakası ilk kez Suudi Arabistan’da ardından da Katar’da görüldü. Virüs insandan insana bulaşmadığı için büyük bir risk görülmüyordu. Ancak birkaç gün önce İngiltere’de görülen vakanın insandan insana bulaş şüphesi doğurması üzerine kaygılar arttı. Biz de bakanlık olarak hastalığın ortaya çıktığı Suudi Arabistan ve Katar’a seyahat öyküsü olup zatürre ve benzeri rahatsızlık olanları takibe alıyoruz. Hastalığı şiddetli seyredenlerden numune alıp inceliyoruz. Bazı şüpheli vaka bildirimleri oldu ancak şimdiye kadar ülkemizde novel koronavirüs vakasına rastlanmadı.”

Torunoğlu, Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Mikrobiyoloji Laboratuvarı’nın kapasitesinin, novel koronavirüs tanısı konulabilmesi için yeterli olduğunu bildirdi.

İLK KEZ SUUDİ ARABİSTAN’DA GÖRÜLDÜ
İlk ”novel koronavirüs” vakası Suudi Arabistan’da görüldü. 24 Haziran 2012’de ölen bu hastanın ardından ikinci vakadaki hastalık belirtileri 3 Eylül 2012 tarihinde Katar’da ortaya çıktı.

Genetik olarak SARS koronavirüsüne benzemeyen novel koronavirüsün bugüne kadar insandan insana geçtiğine ilişkin bir kanıt bulunamamıştı.

Ancak son olarak İngiltere’de görülen vakayla hastalığın insandan insana bulaşabileceğine dair güçlü kanıtlar tespit edildiği açıklandı. İngiltere’de böylece bu ay içinde 3 vakada ”novel koronavirüs’ teyit edilmiş oldu. Teyit edilen son vakanın son zamanlarda İngiltere dışına seyahat öyküsü bulunmaması bu kişinin hastalığa ülkesinde yakalandığını gösteriyor.

Bugüne kadar dünyada teyit edilip Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) bildirilen 12 vakadan 5’i hayatını kaybetti.

”NOVEL KORONAVİRÜS” İLE İLGİLİ BİLİNMEYENLER
Koronavirüsler, insan ve hayvanlarda hastalığa sebep olduğu bilinen büyük bir virüs familyası. Teyit edilen vakalarda belirtiler ateş, öksürük, nefes darlığı ve nefes almada zorlukla seyreden şiddetli solunum yolu hastalığı şeklinde ortaya çıkıyor.

Hastalığın insandan insana bulaştığı konusunda kanıt yok. DSÖ, ülkelerin sağlık otoriteleri ve diğer kurumlar hastalığın hayvanlardan insana bulaşma olasılığını da araştırmak üzere inceleme yürütüyor.
Virüsle ilgili yeni vakaların tespitine yönelik geçici vaka tanımlaması yayınlayan DSÖ, tedavide diğer solunum yolu hastalıkları için uygulanan önlemleri tavsiye ediyor. Örgüt ayrıca herhangi bir ticaret ya da seyahat kısıtlaması getirilmesini önermiyor.

Novel koronavirüs için aşı bulunmuyor.

AA

Bir yanıt yazın