Çarşamba , 24 Nisan 2024

Diş hekimi fobisi babadan geçiyor

dis-hekimi-korkusu-mazide-kalacak-4200387_4960_o

İspanyol araştırmacılar, diş hekimi korkusunun baba tarafından genetik olarak çocuğa geçebildiğini kanıtladı. Çalışma için başkent Madrid’de 7 ve 12 yaşları arasında 183 çocuk incelendi. Ve korku yoğunluk seviyelerinin ebeveynler ve çocuklar arasında hayli benzer düzeyde olduğu görüldü. Araştırma Başkanı Madrid Üniversitesi’nden Rey Juan Carlos; “Aile içinde duygusal korku iletim varlığına bakılarak, annelere nazaran bu fobide babaların daha önemli rol oynadığını belirledik” dedi.

BABAYI GÖRÜNCE KORKAR 
 Prof. Dr. Sedat Özkan (Humanite Psikiyatri Tıp Kliniği): İnsanoğlunun yaşadığı bazı korkular antropolojiktir. Korkunun genetik boyutu olabilir. Birincisi babanın genetiğinde korku antropolojik olarak varsa, elbet çocuğuna da geçebilir. İkincisi; çocuk, koruyucu-kollamacı olmasını beklediği babada bu korkuyu görürse özdeşleşme ve öğrenme yoluyla bu korku ona da geçer.

KORKU DOĞUŞTAN AKTARILABİLİR 
 Yard. Doç. Dr. Nesrin Erçelen (Bahçeşehir Üniversitesi Tıbbı Genetik Bölümü): Korkuların yatkınlık olarak doğuştan aktarılması veya taşınması mümkün. Her ne kadar bunlarla ilgili gen düzeyinde bilgi elimizde olmamasına rağmen çeşitli genetik özellikler, kişilerdeki korku ya da bazı olaylar ve objelere karşı reaksiyon vermesinin nedeni olabiliyor.

 

Sabah

Bir yanıt yazın