Çarşamba , 24 Nisan 2024

Bakanlıktan kızamık açıklaması!

802668_detay

Yurt dışı kaynaklı kızamık vakaları görüldü ve…

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de, 10 Aralık 2012 tarihi itibarıyla başta İstanbul olmak üzere toplam 101 yurt dışı kaynaklı kızamık vakası görüldüğünü ve bu vakaların tamamının iyileştiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, başlatılanKızamık Eliminasyon Programı ile 2003–2005 yılları arasında ”Kızamık Aşı Günleri”nde 15 yaş altı 18,5 milyon çocuğun aşılanarak yüzde 96,3’ünün aşılama oranına ulaşıldığı belirtildi.

Geçen yıl kızamık aşılama oranının yüzde 98 olduğu ve yürütülen yoğun aşılama kampanyaları ile yüksek rutin aşılama oranları sayesinde kızamık vaka sayılarında çok büyük düşüşler kaydedildiği vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

”Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi’ndekızamık salgınları devam etmektedir. 2012 yılında da Romanya, Rusya Federasyonu, Ukrayna, Fransa, Almanya, İspanya, İtalya, İngiltere, İrlanda ve sınır komşularımız olan İran, Irak ve Suriye başta olmak üzere birçok ülkede salgınlar görülmeye devam etmektedir. Ülkemiz bulunduğu konum ve günümüzde artan insan hareketleri sebebiyle yurt dışı kaynaklı virüs riski altındadır. Ülkemizde 10 Aralık 2012 tarihi itibarıyla başta İstanbul olmak üzere toplam 101 yurt dışı kaynaklı kızamık vakası görülmüştür. Vakaların tamamı iyileşmiştir.

Tespit edilen kızamık virüsü Orta Avrupa ve Afrika kökenlidir. İstanbul’daki vakalardan bir kısmının 12. aydaki kızamık aşısı öncesinde görülmesi sebebiyle Bilim Kurulu’nun tavsiyelerine uygun olarak ilk aşılama yaşı İstanbul için 6. aya çekilmiştir. Bu çocuklarımıza aile hekimleri yolu ile ulaşılacak ve 6-12 ay grubundaki çocukların aşılanması sağlanacaktır. Bu çocuklarımız 12. aya geldiklerinde rutin kızamık aşıları da yapılacaktır. Vaka görülen illerimizde ise tespit edilen vakaların tüm temaslılarına ulaşılmakta, aşı durumları kontrol edilerek, aşıları tamamlanmaktadır. Ayrıca bulaştırıcılık açısından risk grubunda yer almaları sebebiyle sağlık çalışanlarına da aşı uygulanmaktadır. Suriye’den gelen misafirlerimize Dünya Sağlık Örgütü ve Bilim Kurulu tavsiyelerine uygun olarak kampa girişte gereken aşılar uygulanmaktadır.”

Hedefin 2015 yılına kadar yerli kızamık virüsü sebebiyle görülen vaka sayısını sıfırlamak ve yurt dışından gelecek vakaların Türkiye’ye yerleşmesini engellemek olduğu belirtilen açıklamada, bu hedefe büyük ölçüde yaklaşıldığı kaydedildi.

AA

Bir yanıt yazın