Salı , 23 Nisan 2024

Doktorunu Facebook’ta buldu

Eşini, işini kaybetti, yatalak oldu. Amerika’da başlayan kâbus, Türkiye’de son buldu

Merdivenden düştükten sonra hayatı altüst olan Amerikalı Lisa Richter, yıllar süren yanlış tedavilerin ardından sağlığına Türkiye’de kavuştu. Richter, Türk doktorun yaptığı ameliyatla yeniden doğdu.

47yaşındaki 3 çocuk annesi Amerikalı Lisa Richter, düşme sonrası başlayan ve giderek artan ağrıları nedeniyle Amerika’da birçok doktora muayene olmasına karşın teşhis konulamayınca konuyu internetten araştırmaya başlıyor. 2007 yılında evinin merdivenlerinden kuyruk sokumunun üzerine düşen Richter, önce düşmenin verdiği acı dışında bir ağrı hissetmiyor. Zaman geçtikçe rektal bölgesindeki ağrılar artıyor. Başta bu ağrıları önemsemese de 6 ay içinde yataktan kalkamaz hale geliyor.
EŞİNİ VE İŞİNİ KAYBETTİ Özel hayatı, sosyal yaşantısı ve psikolojisi altüst olan kadın, ağrıları nedeniyle iş yaşamının gerektirdiği sorumlulukları da yerine getiremeyince, işinden ayrılmak zorunda kalıyor. Aile hayatında da sorunlar yaşayınca eşinden de ayrılıyor. Kızının düğününde bile yatmak zorunda kalması ıstırabını daha da artırıyor.
ÜST ÜSTE YANLIŞ TEŞHİSLER
Richter’a ülkesinde, “hemoroid” tanısı konuyor. 8 hafta süren tedavi işe yaramıyor ve ağrılarının daha da artmasına neden oluyor. Bu tedaviden sonuç alınamayınca gastroenteroloji bölümüne yönlendirilen Richter’a karın bölgesinde sorun var mı diye bir dizi test uygulanıyor. Sonuçta bu şüphenin de doğru olmadığı ortaya çıkıyor.
YATALAK OLDU
Amerika’daki tedavi sürecinden sonuç alamayınca şikâyetiyle ilgili internet üzerinden araştırmalar yapan Richter, rahatsızlığının, “pudendal sinir sıkışması” olduğunu tespit ediyor. Doktorları da bu tanıyı doğrulayınca Richter için yeni bir tedavi süreci başlıyor. Ancak bu tedaviler sonucunda vücudunda bazı lezyonlar oluşuyor ve alerjik olduğu saptanarak tedaviler durduruluyor. İlaç tedavisinden de istenilen sonuç alınamayınca, 3 yıl boyunca doğal besin destekleri ve akupunktur gibi tedavi yöntemleri uygulanıyor. Amerikalı kadın bunlarla geçici olarak rahatlatsa da yaşamını yatağa bağlı şekilde sürdürmesini engelleyemiyor. Sonunda Memorial Ataşehir Hastanesi Üroloji Bölümü’nde görevli Prof. Dr. Tibet Erdoğru sayesinde sağlığına kavuşuyor.
DOKTORUNU FACEBOOK’TA BULDU
Richter, ameliyatların yöntemleriyle ilgili bilgi toplarken, Facebook sayfasında, “pudendal hastaları”nın grubunda Memorial Ataşehir Hastanesi Üroloji Bölümü’nde görevli Prof. Dr. Tibet Erdoğru’nun bu hastalıkla ilgili yazılarını ve cerrahi yöntemlerini görüp inceliyor. Ardından tüm medikal geçmişini Erdoğru’ya gönderiyor. Amerika’da yapılan ameliyatlarda açık ameliyat yöntemleri uygulandığını ve o bölgeye girerken birçok kesi gerçekleştirildiğini gören Richter, Erdoğru’nun uyguladığı cerrahi yöntemin laparoskopik cerrahi olduğunu öğrenince rahatlıyor.
“TEŞHİSİ ZOR BİR HASTALIK”
Prof. Dr. Tibet Erdoğru, pudendal sinir sıkışmasının teşhisi zor bir hastalık olduğunu söylüyor. Popo kısmında, kalın bağırsak etrafında ve vajinal bölgede ağrı, kronik şişlik ve idrar yaparken hissedilen ağrı hastalık belirtilerinin başında geliyor. Bu sorunda laparoskopi ve robotik cerrahinin çok önemli avantajları olduğunu dile getiren Prof. Dr. Erdoğru, laparoskopi ile siniri ve o bölgeyi çok iyi gördüklerine, iyileşmenin ise çok çabuk gerçekleştiğine dikkat çekiyor.

Bir yanıt yazın