Cuma , 29 Mart 2024

Facebook Fotoğrafları Silmeye Başladı

Facebook, kullanıcılar tarafından yüklenen fotoğrafların kullanıcı tarafından silinse bile sunucularda barındırılmasına devam etme politikasını değiştirdi.

 Facebook, kullanıcılar tarafından yüklenen fotoğraf ya da diğer tüm verilerin, kullanıcı tarafından kendi isteği ile silme işlemi yapmasına rağmen sunucularında barındırmaya devam etmesi uzun zamandan beridir tepki topluyordu.Sosyal ağların popülerleşmeye başladığı ilk yıllarda, fotoğraflar silinmiyor, hatta basit bir “Bu resmin URL’sini kopyala” işlemi yapılarak, fotoğraflarınkullanıcı silse dahi aslında fotoğrafların sunuculardan silinmediği anlaşılıyordu. Sonrasında bu durum da “üstü kapatılarak” aşıldı. Fotoğraflar bir şekilde sunucularda yer almaya devam etti, tepkiler de öyle.

Fotoğrafları sildirmek

Facebook‘un da kullanıcılar silse bile fotoğrafları sunucularında barındırmaya devam ettiği biliniyordu. Bu hem gizlilik açısından büyük bir sorun teşkil ediyor, hem de sunucularda kapladığı alan yüzünden doğaya zarar veriyordu.

Bugüne dek neredeyse 1 milyara yaklaşan kullanıcının sildiği milyonlarca fotoğrafların boyutunu düşünürsek, bunun getirdiği barındırma maliyeti, sunucu soğutma masrafları söz konusu olunca, Facebook gibi büyük bir şirket için bile büyük bir gider kalemi olarak nitelendirilebilir. Üstelik, sunucuların bu fotoğrafları barındırma ile harcadığı enerji ve çevreye verdiği zarar da cabası.

Facebook’tan geri adım

Facebook artık halka arz etmiş bir şirket olduğundan gizlilik politikası gibi konular şirketi çok daha hassas ilerletmeye devam ediyor. Bundan sonraFacebook, kullanıcıların sildiği fotoğrafları “gerçekten” silmeye başlayacak. Bugüne kadar gerçekleşmeyen silinme işlemi, şimdi biraz gecikme ile de olsa gerçekten silinecek.

ShiftDelete.net

Bir yanıt yazın