Perşembe , 28 Mart 2024

‘Aktar denetimlerini sıklaştırın’ talimatı

Sağlık Bakanlığı, ‘aktar denetimlerini sıklaştırın’ talimatı verdi

Sağlık Bakanlığı, sadece Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan ruhsat aldığı halde, ambalajında tedavi edici özelliklerinden bahsedilerek piyasaya sürülen gıda takviyesi ürünler için ‘denetimi sıklaştırın’ talimatı verdi. Bazı aktarlarda bu ürünlerin izin belgesi alınarak satışının yapıldığı yönünde bilgi alan bakanlık, il sağlık müdürlüklerini izin belgesi düzenlenmemesi konusunda uyardı.

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Saim Kerman, il sağlık müdürlüklerine aktarlarda satışı yapılan ürünler hakkında bir yazı gönderdi. Kerman, aktar ve baharatçılarda sadece bitki ve drog olarak adlandırılan içerdiği etkin bileşikler nedeniyle ilaç hammaddesi olarak kullanılan bitki kısımlarının satılmasına izin verildiğini hatırlattı. Aktar ve baharatçılarda bitki ve bitkisel drogların satılabilmesi için Sağlık Bakanlığı’nca düzenlenen izin belgesinin tek bir markanın bitmiş ürün olarak ve tedavi edici beyanlarla satılabilmesi için düzenlenmemekte olduğunu, bu tip bitmiş ürünlerin eczaneler dışında satışının yasak olduğunu kaydetti. Söz konusu dükkanların vitrinlerinde, satılan bitkisel madde ve drogların kullanılışı ile ilgili etiket, ilan ve benzeri yazı ile endikasyon belirten hiçbir unsurun bulunmaması, halkı yanıltıcı reklam yapılmaması gerektiğinin altını çizen Saim Kerman, geri dönüşümsüz sağlık sorunlarının oluşmaması ve haksız kazanç elde edilmemesi için il sağlık müdürlüklerinden gerekli denetimlerin sıklıkla yapılmasını istedi.

Kerman, Sağlık Bakanlığı’nın görevleri arasında gerçeğe aykırı sağlık beyanı ile yapılan satışları denetlemek, gerektiğinde durdurmak, toplamak ile imha iş ve işlemlerini yapmak hükmünün de bulunduğunu belirtti.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu İlaç Biyolojik ve Tıbbi Ürünler Koordinasyon Daire Başkanı Dr. Eczacı Aslı Can Ağla, konuyla ilgili yaptığı açıklamada endikasyon belirtilen ürünlerin sadece eczanelerde satılabileceğinin altını çizdi. Ağla, “Endikasyon belirterek, bitkisel bir ürünün satışı yapılacaksa, bu satış noktalarımız sadece eczanelerdir; izin merci de Sağlık Bakanlığı’dır. Gıda takviyelerin işlemleri sadece Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülür ve sadece gıda takviyesi olarak belli sağlık beyanları ile pazarda olabilirler.” dedi.

Cihan Haber Ajansı

Bir yanıt yazın