Salı , 19 Mart 2024

Hemşireler doktor olacak mı? Akdağ cevapladı

Daha önce haberini yaptığımız hemşirelere doktor olacak haberimize sağlık bakanı cevap verdi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “Hemşireler hekim olabilecek mi sorusuna “Gündemimizde böyle bir uygulama yok. İlave bir eğitim vererek olabilir, ama bu gerçekten zor bir şey. Türkiye’de zaten hemşire sayısı da yetersiz, neden böyle bir şey yapalım? Biz hekim yetiştirmeliyiz.” şeklinde yanıt vermişti.  Konuşmasında şimdilik böyle bir şey yok ama İlave bir eğitim vererek olabilir şeklinde bir cevap vermiş olması akıllarda soru işareti bırakmıştı. Akdağ,  böyle bir uygulamanın gündemde olmadığını ama kesinlikle olmayacağı yönünde bir açıklamada da bulunmamıştı.

Sağlık Bakanlığı’nın desteklediği Sağlık Yönetimi ve Eğitimi Derneği(SAYED) yayınladığı dergide “Hemşireler Pratisyen Hekim Olabilecek” dedi. Derneğin yönetim kadrosunda Prof.Dr.Nihat Tosun (Sağlık Bakanlığı Müsteşarı), Fatma Aktaş (Sağlık Bakanı Müsteşar Özel Kalemi), Başkan Yrd. Prof.Dr.Nurullah Zengin (Ankara Numune Eğt.ve Araşt.Hast. Baştabip) Prof. Dr.Metin Doğan (Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektör) ve Prof.Dr.Fazlı Erdoğan’ın (Erzurum Bölge Eğit.Araş.Hast.Başhekim) olması dergide yazılan bu iddiaların doğru olabileceğini gündeme getirdi.

Sağlık çalışanları ve vatandaşlardan gelen tepkiler sonrası araştırma yapan sikayetvar.com dergideki yazıyı ve yazının arkasındaki gerçekleri araştırdı.

“Sağlık Meslek Lisesi Ve Hemşirelik Fakülteleri Mezunlarına Doktor Olabilme Hakkı Veriliyor”

Dergideki “Hemşireler Pratisyen Hekim Olabilecek” başlıklı yazıda şunlar deniliyordu:

“Avrupa’da ve Amerika’da uygulanan hemşirelerin reçete yazma ve muayene edebilme hakları Türkiye’de de uygulanmaya başlanıyor. Yasayla AB ülkelerindeki modele uygun olarak sağlık meslek lisesi ve hemşirelik fakülteleri mezunlarına doktor olabilme hakları veriyor. Doktor eksikliğini göz önünde bulunduran hükümet lisans mezunu hemşirelerin bir yıl, yüksek okul mezunu hemşirelerin iki yıl, lise mezunu hemşire ve sağlık memurlarının üç yıl eğitimden sonra sadece pratisyen hekim ve aile hekimi olmasının yolunu açtı. Yasa Nisan ayında TBMMýe gelerek yasallaşacak.Yasayla hemşire statüsünde çalışan sağlık personeli gireceği sınav neticesinde Doktorluk Fakültesi adı verilecek fakültelere girmeye çalışacak. Mezun olanlar sadece acil servislerde çalışabilecek.”

SAYED BU HABERİN DOĞRULUĞUNA İNANDI MI?

Peki SAYED kim ve bu haberin doğruluğuna neden inanıldı diye bakacak olursak,

SAYED, Prof. Dr. Nihat TOSUN’un öncülüğünde 12.05.2005 tarihinde Ankara’ da kuruldu. Bununla birlikte dernek, Sağlık Bakanlığı yöneticileri en üst düzeyden taşra teşkilatına kadar, sağlık hizmetlerini doğrudan etkileyen yönetici ekibe sahip. Derneğin yönetim kadrosunda ise Prof.Dr.Nihat Tosun (Sağlık Bakanlığı Müsteşarı), Fatma Aktaş (Sağlık Bakanı Müsteşar Özel Kalemi), Başkan Yrd. Prof.Dr.Nurullah Zengin (Ankara Numune Eğt.ve Araşt.Hast. Baştabip) Prof. Dr.Metin Doğan (Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektör) ve Prof.Dr.Fazlı Erdoğan’ın (Erzurum Bölge Eğit.Araş.Hast.Başhekim) gibi önemli isimler bulunmaktadır. Sağlık Bakanlığı’nın de desteklediği bir dernektir. Bakanlık ile sağlam bağlantıları var. Derneğin kongrelerine katılım için Bakanlık destek veriyor. Bakanlık yazı çıkararak il sağlık müdürlerinin ve hastanelerden katılım için destek sağlayıp kongreye katılım masraflarını kendi sermayelerinden karşılıyor.

DAHA ÖNCE DE HEKİM EKSİKLİĞİ VAR DENMİŞTİ
Ayrıca, bu yazının hemen arkasındaki sayfada Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof.Dr. İrfan Şencan’ın yazısı da haberi destekler nitelikte. Şencan, “Şu anda yetişen hekimlerin bilgi ve becerilerinden yana sıkıntımız yok. Hekimlerimizin diğer ülkelerdeki hekimlerden bilgi ve beceri eksikliği yok. Sadece sayısal eksikliğimiz var” diyerek hekimlerin sayısının az olduğuna vurgu yaparak hemşirelerin hekim olabileceği konusunda yeşil ışık yakıyor.

SAYED BU İŞ NE DİYOR?
SAYED’in dergisinin yapımı ise “ajansfa”ya ait. Sağlık Bakanlığı ile başka bir bağlantı yine burada ortaya çıkıyor. Derginin sahibi ve yayın yönetmeni Feyzullah Akben fakat aldığımız bilgilere göre “ajansfa” Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun’un himayesinde bir şirket. 2007 yılında sağlık sektörüne hizmet vermek üzere yapılmış ajansın bakanlık ile de bağlarının güçlü olması hemşirelerin hekim olabileceği haberinin doğru olabileceğini akıllara getiriyor. Sayet ve Sağlık turizm’i derneğinin yaptığı tüm kongreler ajansfa tarafından organize edildi. Sayet gibi turizm  deneğide bakanlık ağırlıklı, hatta ortak yönetici ve üyeler var

21 Yorumlar

  1. saçmalamayın ya olur mu öyle ÅŸey.hemÅŸirenin seviyesiyle hekimin seviyesi bir mi? herkes kendi iÅŸini yapsın.türkiyede hekimlerle hemÅŸireler arasında daÄŸlar kadar fark var. bir kere hekimler üniversite sınavındaki soruların nerdeyse hepsini doÄŸru yanıtlayarak tıp fakültelerine girmiÅŸtir.hemÅŸireler ise doktorlardan en az 50-100 net eksik yaparak yerleÅŸmiÅŸlerdir.kaldı ki tıp fakültesinin ilk 4 senesi ile hemÅŸireliÄŸin ilk 4 senesi aynı deÄŸil…Kimi kandırıyosunuz??

    • bu ülkenin hemÅŸirelerine laf sokan arkadaslar galiba doktorları tanımıyorlar. tanı koymayı ve muayene etmeyi bırak recete yazmak için bile dört ilaç ezberleyip onun dışına çıkamayan bir yığın doktor var.. daha sayayım mıı?

    • kerim karabekir

      siz bçyle söylemişsiniz ama ocahilce bir yorum olmuş altı aylık eğitimli fen fakültesi mezularının hemşirelik eğitimi almadığı konusunda eminim böyle bir yorum yapmamıştırsınız ama hemşireler dahiliye cerrahi kadın doğum psikiyatri halk sağlığı gibi her dönem çok kapsamlı dersler alıyor ama bir biyoloji mezunu eminim almıyor böyle bir sey değil mi yorumlarımızı biraz düşünerek yazalım ayrıca seviyenizi bilmiyorum ama üni okumak ile kazanmak alakasız şeyler ve böyle bir kıyaslama yapmanız çok yanlış

    • olur tabi neden olmasın bu arada hemÅŸireleri küçük düşüremezsim eÄŸitimlri ni ilerletirler ve isteyincede omayacak ÅŸey yok he bu arda oyun mesleesine gelirsek galiba canın çok oyun isityor senin doktorculuk oyunun nasıl sen çok oynamışsın galiba

  2. bence güzel bi uygulama olurdu saçmalık bunun neresinde?? bu yazında hemşireleri ne kadar küçük düşürdüğünü farkında mısın? ben intörüm ve bazı hemşirelerin özellikle acil drlara bin bastığını gözlerimle gördüm ve yaşadım..

  3. O zaman sen acilen bir göz doktoruna uÄŸra duygu’cum. Zira feci bozulmuÅŸ senin gözlerin. Binbasar ha )) Hangi konuda enjeksiyon mu? )))

  4. beyza arkadasım ne kadarda bencilsin nerden bılıyorsun eğitimlerin senın mubalağa yaptıgın olcude oldugunu hem sen tıp ta falan mı okuyorsun cok fazla doktor acıgı var neden olmasın avrupada uygulana bılıyorsa burdada uygulanır bide recep akdag dıyor hemşire acıgı var var ama okadar da fazla dııl bu gun kpss(lisans) de 75 ustu alamayan hemşire kadrolu atanamıyoo demekkı o kadarde acık yok ..

    • derya sönmez

      madem bu kadar doktor olmaya merakınız var zekanızı kullanıp daha fazla net yapıp tıp fak. yerleÅŸseydiniz. ama doktorculuk oynayabilirsiniz 🙂

      • deniz hemÅŸire

        derya hanım sen galiba doktorsun ama bence mesleÄŸini bir oyun olarak görüyorsun…Hiç bir hemÅŸire iÅŸini oyun gibi yapmaz çoÄŸu doktordan daha iyi yapar aslında bunu da bil.Ben çoÄŸu dr un hemÅŸiresiz bir hiç olduÄŸuna ÅŸahit oldum.Gereksiz antibiyotik yazmak,mümessillerden gelecek hediyeler için o firmanın ilaçlarını yazmak,eczacıyla anlaÅŸmak,sayayımmı yoksa sen biliyormusun gerisini…ama hemÅŸire iÅŸinin ötesine geçmez canım..

  5. deniz hemÅŸire

    Bide şunu ekleyim çok iyi doktorlar da ,ama ne yazıkki 100 de 5 falan .İşini para düşünmeden yapan.Hastayı kendi yerine koyan.dedimya ne yaık çok azınlıkta.

  6. deniz hemÅŸire

    ben şu aile hekimlerine çok gıcığım.Sağlık bakanlığı 8000 civarı para veriyor,3000 i giderler için..işini yapsın sağlık ocağına ,tetkiklere,mobil hizmetlere para harcasın diye adamlar hepsini cebe koyuyor.harcamaları ya ilaç firmalarına yüklüyor yada hiç harcama yapmıyor.köylere bile gidilmiyor..yapılan şikayetler ise hep sümenaltı oluyor..bu ne vicdandır arkadaş..haram para yiye yiye doyamadılar bi türlü..

  7. deniz hemÅŸire

    Bide bir delinin biri allah rahmet eylesin masum bir doktoru öldürdü diye bizim fırsatçı doktorlarımız hemen ortalığı ayaÄŸa kaldırdı..Ya her yıl kaçtane öğretmen,hemÅŸire bunun gibi deliler yüzünden ölüyor.siz niye bukar şımardınız ya…türk halkı hekimi baÅŸtacı ediyor diye kendinizi yere göğe sığdıramadınız…

  8. deniz hemÅŸire

    şu zeka işine de bir lafım var..ben köyde inek sağarak,tütün kırarak,tarlada çalışarak hazırlandım ösys ye.senin gibi özel kurslar,dersanelerle değil canım.bizim paramız yoktu.senin gibi vicdanımız değil.

  9. sokaktaki adamada al kardesim sana tip kitaplari belirli bi sure calis sonra gelip sorariz desek karsiliginda 5000 lira maas onersek adam catir catir sayar geri dondugumuzde bilgilerini. onemli olan onlari ogrenmek degil yer ve zamani geldiginde ne bileyim bi vaka ile karsilastiginda o bilgileri sistemli ve aktif olarak geri cagirabilmeli. dogru kullanmalidir. ezberle is olmaz acikcasi. bunun icinde belirli bi miktarda zeka olmasi lazim. aptal doktor yok mu elbette vardir. fabrikadan cikmiyor sonucta. ve yine de hemsirelerdeki orandan daha azdir yani.

  10. yok artık tusa da girsinler bari prof felan da olsnlar nasılsa bu ülkede herseyn suyu cıktı tıbbın da ailemizi kime emanet edicz acaba

  11. ArkadaÅŸlar ben bu sene sınava girdim.Mesleki açık lise mezunuyum.Birçok yerde mühendislik geliyordu ama tekliflerle hemÅŸirelik yazdım iÅŸ imkanı için.Åžimdi burdaki yorumları okudum ve birden baya umutsuzluÄŸa kapıldım.Şİmdi yaşım 27 bu yorumları ve diÄŸer sitedeki bu haberlerle ilgili okuduÄŸum yorumlar beni baya sarstı.yukarıda bazı tıp mezunları baya aÅŸağılamış bu mesleÄŸi.Karasız olduÄŸum için ÅŸunu sorayım…
    Bir sene daha okuyup tıp fakültesini kazanmak için çalışayım mı yoksa hemÅŸireliÄŸe gideyim mi?Kararsızım…Birde erkek hemÅŸirelerin iÅŸ bulma olanağı nedir?Bazı sitelerde olumsuz bazı yazılar gördüm.Erkek hemÅŸire de mi olurmuÅŸ ve saÄŸlık çevrelerinde genelde kız hemÅŸire tercih edildiÄŸine dair.Bu konuda bilgi veren olursa sevinirim..

  12. Ben hemsirelik okuyorum ve meslegin ne kadar kutsal olduguna defalarca sahit oldum. Doktorlukta cok kutsal ama sunu unutmayın hemsirele olmasa doktorların is yapması zorlasır. Ayrıca hemsireleri asagılamayı bırakmalısınız cünkü hemsire okularının puanları cok yükseldi ve sandıgınız gibi basarısız insanlar gitmiyo orlara. Ayrıca emin olun ki acildeki hekimlerin cok fazla yetkisi yok. Yani acil hekimi olucagıma servis hemsiresi olmayı tercih ederim…

  13. sema yıldız

    siz kendinizi çok beÄŸen miÅŸsiniz gkn bey o sokaktakiler para için çalışanlardır asıl doÄŸru olan deniz in söylediÄŸi o emek hacayarakgelmiÅŸ…

Bir yanıt yazın