Perşembe , 18 Nisan 2024

Google verileriniz için size para teklif ediyor

 

Gizlilik politikalarında değişime giderek kullanıcıların güvenlik endişelerini bir türlü gideremeyen Google, yeni projesiyle kullanıcılardan para karşılığında internet alışkanlıklarını kendisiyle paylaşmasını istiyor. 

Hatırlarsanız, kullanıcıların bilgilerinin toplanması ve görüntülenmesi ile ilgili kontrolleri kendilerinin gerçekleştirebilmesi için Google geçtiğimiz günlerde güvenlik politikasında birtakım değişikliklere gitti.

Ancak, arama devi bu değişikliklerle her ne kadar kullanıcıların Google ürünlerini bilgilerini paylaşmadan kullanabilmesinin önünü açmış olsa da, güvenlik konusunda endişeleri kolay kolay gidereceğe benzemiyor. Zira pek çok internet kullanıcısı, internette attığı her adımın üçüncü partilerle paylaşıldığını ve Google’ın bu işte büyük parmağı olduğunu düşünüyor.

Google ise yeni hizmeti ile tüm bu kullanıcı endişelerini de dikkata alarak belki de ilk kez bu kadar kartları açık oynuyor. Screenwise ismini taşıyan yeni projesiyle internet devi kullanıcılardan para karşılığında internet alışkanlıklarını kendisiyle paylaşmasını istiyor.

Ars Technica’nın haberine göre, Screenwise isimli yeni projesi kapsamında Google, kullanıcılara Chrome tarayıcısı altında çalışan bir eklenti sunuyor ve bu eklentiyi kullanma karşılığında kullanıcılara para ödüyor.

Ve böylelikle Google Chrome’a entegre edilen eklenti sayesinde internet kullanıcılarının alışkanlıklarını takip edebiliyor. Bu teklifin bir karşılığı da var elbette. Eklentiyi kuranlara Google, 5 dolarlık Amazon hediye kartı kodu hediye ederken, 3 ayda bir de kullanıcılara 5 dolar kazandırma imkanı sunuyor.

Ancak Google, bilgilerini paylaşarak daha fazla para kazanmak isteyenlere farklı bir teklifle geliyor. İsteyen kullanıcılara proje kapsamında Screenwise veri toplayıcı cihazını armağan ederek kullanıcıların internette yaptıkları her şeyi gözetliyor.

Kullanıcıların internette yaptıkları her şeyi kayıt altına alan Screenwise veri toplayıcı cihazı karşılığında ise kullanıcılara 100 dolar verilirken, ayrıca her ay 20 dolar ödeniyor.

Toplanan bilgilerin paylaşımı konusunda kullanıcıyı yaptığı sözleşmede bilgilendiren Google, kullanıcı bilgilerinin akademik enstitüler, reklamverenler ve yayıncılarla paylaşılacağını açık açık belirtiyor. Ancak “https” gibi gizliliğin maksimum seviyede olduğu durumlarda sistemin kayıt tutmayacağını ve devredışı kalacağını da belirtiyor. 

Bilgiçağı.com

Bir yanıt yazın