SON DAKİKA
18 Mayıs 2026, Pazartesi İletişim
Reklam

Sağlık Bakanı Memişoğlu: “Hantavirüs Konusunda Salgın Riski Yok, Toplum Müsterih Olsun”

Sağlık Bakanı Memişoğlu: “Hantavirüs Konusunda Salgın Riski Yok, Toplum Müsterih Olsun”

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, uluslararası bir yolcu gemisinde patlak veren hantavirüs salgınının ardından Türkiye’deki risk düzeyine ilişkin kamuoyunu bilgilendirdi. Memişoğlu, Türkiye’nin süreci ilk andan itibaren yakından takip ettiğini ve şu an itibarıyla herhangi bir salgın riskinin söz konusu olmadığını açıkladı.

DSÖ’nün 2 Mayıs’ta gemide görülen ağır solunum hastalığı nedeniyle alarm verdiğini hatırlatan Bakan Memişoğlu, 147 yolcusu bulunan gemideki 8 kişide pulmoner hastalık tespit edildiğini ve bunların 6’sının hantavirüs pozitif çıktığını aktardı. Türkiye’nin İspanya’daki büyükelçilikle koordinasyon içinde hareket ettiğini belirten Memişoğlu, gemiden daha önce ayrılan 2 Türk vatandaşının tedbir amaçlı karantinaya alındığını duyurdu. Gemideki 3 Türk vatandaşının ise Türkiye’ye ait uçakla izole biçimde yurda getirildiğini açıklayan Bakan Memişoğlu, şunları kaydetti: “Gemiden indikleri andan itibaren kendi uçağımızla onları izole şekilde aldık ve şu anda da onları karantinaya almış durumdayız ve takip ediyoruz, testleri de negatif çıktı. 5 kişinin yaklaşık 42 günlük karantina ve izolasyon süreçleri devam ediyor. Her gün onları klinik anlamında arıyoruz, bir bulgusu olup olmadıklarını takip ediyor halk sağlığımız.”

Toplumun spekülasyonlara değil resmi açıklamalara itibar etmesini isteyen Memişoğlu, “Hantavirüse ilişkin toplum müsterih olsun, şu anda böyle bir salgın riski veya bununla ilgili bilimsel dünyanın bize risklerin çok arttığı veya bu konuda risk olduğu konusunda bir bildirimi ve önerisi yok. Bizim bilimsel kurulumuz ve komisyonumuz da bu konuda bizleri bilgilendiriyorlar ve onların tavsiyeleri doğrultusunda hareket ediyoruz. Şu anda böyle bir salgın riski yok.” dedi.

Memişoğlu aynı zamanda Türkiye’nin sağlık alanındaki yerli üretim atılımlarına da değindi. Hepatit aşısının sahaya verildiğini ve 9 aşı için TÜSEP bünyesinde çağrıya çıkıldığını belirten Bakan, SMA ilacı üretiminin de başladığını ve klinik çalışmaların ilerlediğini açıkladı. Son bir yılda 7 milyon kişiye ücretsiz kanser taraması yapıldığını aktaran Memişoğlu, sezaryen oranının yüzde 59,7 düzeyinde olduğunu ve geçen yıl ilk kez bu oranda bir düşüş eğilimi gözlemlendiğini de paylaştı.

Paylaş:

Yorum Yaz

Reklam