Pazartesi , 2 Aralık 2024

Kadın doğum uzmanı Ankara

Kadın doğum uzmanı ankara, kadın hastalıklarını tanı ve tedavisini yapan, kadınlara hamilelik veya doğumla ilgili bakım ve tedavilerini sağlayan doktorlara verilen mesleki unvandır.

Kadın doğum uzmanı ne iş yapar?

Kadın doğum uzmanları hamilelik süreci içerisinde yaşanabilecek olası durumlara karşı tedavi yöntemleri geliştirmekte ve uygulamaktadır. Bakım ile beraber gebelik döneminin sağlıklı geçmesi konusunda kadın doğum uzmanları ön plana çıkar. Ayrıca kadın hastalıkları konusunda da tanı ve tedavi önemli görevleri arasında yer almaktadır.

Kadın doğum uzmanının görev ve sorumlulukları

  • Kadın hastalıkları ve doğumla ilgili olabilecek bütün muayeneleri gerçekleştirmek, gerek görülmesi halinde ultrasonografi cihazı ile değerlendirmesini yapmak,
  • Kadınların hastalığını tedavi etmek veya önlemek için ilaç tedavisi ve diğer özel tıbbi yöntemleri uygulamak,
  • Doğumdan önce, doğum sırası ve sonrasında kadınların bakım ve tedavisini uygulamak,
  • Acil durum olması halinde ilk müdahaleyi gerçekleştirmek ve hastayı olabilecek en kısa sürede yönlendirmek,
  • Kadınların sağlığını korumak ve bebeklerinin güvenli olarak doğmasını sağlayarak gerektiğinde sezaryen doğum yöntemini uygulamak,
  • Yaptırılan test sonuçlarının hastalara veya aile üyelerine açıklamak,
  • Rapor ve muayene sonuçları gibi hasta bilgilerini kayıt ederek hastanın tıbbi geçmişini kayıt altına almak,
  • Hastaların tedavi sürecini izlemek ve tedavisini gerektiği gibi uygulamak,
  • Gerek duyulması halinde hastalığın farklı bir tıbbi sorunla ilişkili olması durumunda diğer birimlerle konsültasyon işlemini gerçekleştirmek,
  • İleri tedavi tekniklerini araştırıp öğrenerek kendisini düzenli olarak geliştirmek,
  • Diyafram, rahim içi araçları uygulamak ve bunları düzenli olarak takip etmek.

Kadın doğum uzmanı olmak için hangi eğitimi almak gerekir?

Kadın doğum uzmanı olabilmek için başarılı bir eğitim süreci geçirmek gerekmektedir. Bu eğitim süreci liseden önce ortaöğretim itibaren başlamalıdır. Lise olarak Fen, Anadolu veya dengi bölümlerden mezun olunmalıdır. Sadece iyi bir liseden mezun olmak yeterli olmamakta, mutlaka liselerin sayısal bölümlerinden iyi bir not ortalamasıyla mezun olunması gerekmektedir.

Lise sonrasında Yüksek Öğretim Kurumunun (YÖK) yapmış olduğu (TYT) Temel Yeterlilik Testi ve sonrasında ise (AYT) Alan Yeterlilik Testi sınavlarına girilmesi gerekmektedir. Sınavlardan sonra alınacak puan sonrasında lise ağırlıklı not ortalamasınde eklenmesiyle üniversitelerin tıp fakültelerini tercih etmeleri gerekir.

Tıp fakültesinden mezun olduktan sonra TUS yani Tıpta Uzmanlık Sınavını geçerek 4-5 yıllık ihtisas dönemine başlayıp tamamlamak gerekmektedir. Bu uzun serüven sonrasında artık kadın doğum uzmanı mesleğine sahip olunmuştur.

Kadın doğum uzmanında olması gereken özellikler

  • Yoğun stres altında çalışabilmek,
  • Gece veya gündüz farklı mesai saatleri içerisinde çalışabilmek,
  • Hastalara ile empati kurabilmek ve doğru iletişimi sağlayabilmek,
  • Doğumla birlikte meydana gelebilecek hastalıkları açıklayabilecek sözlü iletişim kabiliyetine sahip olmak.

Kadın doğum uzmanı Ankara Op. Dr. İrfan Tarhan

Kadın doğum uzmanı Ankara da Op. Dr. İrfan Tarhan kendi muayenehanesinde hizmet vermektedir. Randevu için 0312 430 55 25 veya 0542 423 79 81 numaralı telefonlardan bilgi alabilirsiniz.

Web sitesi: https://www.irfantarhan.com

Kadın doğum uzmanı maaşları ne kadar?

Kadın doğum uzmanı, devlet ve özel sağlık kurumlarına göre iki farklı başlık şeklinde değişiklik göstermektedir. Kamu hastanelerinde 2022 yılı için uzmanı maaşları 13000 TL ile 17000 TL arasında değişiklik gösterebilmektedir. Devlet hastanelerinde ise bu maaş 35.000 TL ye kadar çıkabilmektedir. Maaşlar hekimin deneyimi, tecrübesi, devlet ya da özel sektörde çalışmasına bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Özel hastanede maaşların fazla olmasının sebebi toplamda kadın doğum uzmanı sayısının az olmasıdır.

Kadın doğum uzmanı iş imkanları nelerdir?

Kadın doğum uzmanları hem Devlet, hem Üniversite hastaneleri, hem de özel sektördeki hastanelerde / muayenehanelerinde çalışma imkanı elde edebilmektedir. Doğumdan önce, doğum sırasında ve doğum sonrasında yaşanabilecek pek çok duruma karşı doğrudan görev üstlenen doktor olarak öne çıkmaktadır. Bu nedenle özel sektörde daha fazladır.

Kadın doğum uzmanı hangi konularla ilgilenir?

Bir yanıt yazın