Perşembe , 18 Nisan 2024

Rahim Filmi (HSG) Nedir?

Rahim filmi, Histerosalpingografi kadın infertilitesinde 1911 yılından beri kullanılan tanısal görüntüleme yöntemidir. Rahim filmi sayesinde rahim ile ilgili tüplerin konjenital veya sonradan kapalı olması, uterin anomaliler, endometrial polip, submüköz myom, adenomiyozis gibi birçok sorunun tanısını koymada yardımcı olur.

Rahim filmi ile tüplerde tanı konulan sorunlar tüplerin kapalı olması, salpinjita istmika nodozum (tuplerde skar dokusu geliştiren inflamatuar bir hastalık), polip, hidrosalpenks (tüplerin sıvı ile şişmesi), tüplerin etrafa yapışık olması.

Rahim Filmi Çekmenin Amacı

Rahim filmi çekmekteki en önemli amacımız tüplerin açık kapalı olup olmadığını anlamak ve yumurtalıklar ile ilişkisini değerlendirmektir. Tüple ilgili tespit edebileceğimiz durumlar tubal polip, hidrosalpenks, spazma bağlı tüp tıkanıklığı, tüp ligasyonu, tüp ile ilgili inflamatuar hastalığı (salpingo istmika nodozum). Bu sorunlar tek tüpte veya iki tüpte de olabilir.  Normal şartlarda uterus (rahim) ve yumurtalıklar ultrason ile görülebilir ancak tüpler görülemez.

Rahim Filmi Çekme Tekniği

Rahim filmi (Hsg) çekme adet sonrası ilk hafta içinde endometrium büyümeden yapılır. İşlemden önce enfeksiyon olmaması için antibiyotik yapılır. Sonrasında da eğer ihtiyaç olursa ağrı kesici kullanılır.

Hsg rahim ağzından kontrastlı ilacın verilerek rahim içi ve tüplerin x-ışını ile filmi çekilerek görüntülenmesi ile elde edilir. Kontrastlı ilaç yağda veya suda çözünen olabilir. İlaç önce rahim içine sonra tüplere ve oradan da karın boşluğuna geçer. Bu geçiş sırasında ve sonrasında film çekilir. Rahim ağzına verilen kanül rahim ağzına çık iyi yerleştirilmelidir. Yoksa işlem sırasında ilaç vajene akacağı için yanlış değerlendirme yapmamıza neden olur.

Rahim Filmi Çekilme Sonrası Dikkat Edilecekler

Rahim filmi (Hsg) sonrası ciddi problemler nadir görülür. Kötü kokulu akıntı, bulantı, kusma, şiddetli karın ağrısı ve kramp, aşırı kanama ve ateş olursa mutlaka doktora başvurmak gerekir.

Rahim Filmi Komplikasyonları

Rahim filmi (Hsg) sonrası görülen komplikasyonlar:

  • Karında kramplar
  • Lekelenme tarzında vajinal kanama
  • Venöz dolaşıma ilacın geçmesi
  • Pelvik enfeksiyon
  • Kontrasta karşı alerjik reaksiyon

Op.Dr. İrfan Tarhan

https://www.irfantarhan.com/rahim-filmi-hsg/

Bir yanıt yazın