Cuma , 26 Nisan 2024

TTB: “ÖSYM, TUS sorularını açıklamalıdır!, Hatalı soruları iptal etmelidir!”

doktorlarhaberttbosym

TUS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte hekimlerden yoğun itirazlar da yükseldi.

Pek çok hekim, sınav sonuçlarının kendi hesabının çok dışında olduğunu vurgulayarak kağıdının yeniden okunmasını talep etmiş; gerekli değerlendirmeyi tam olarak yaparak hak aramalarını engelleyen, sınavın soru ve yanıtlarının açıklanmamasına isyan etmiştir.

Doktorlarhaber.com/ANKARA

Türk Tabipleri Birliği tarafından ÖSYM‘ye yazılan bir yazı ile adayların sınav sonuçlarının ivedilikle yeniden hesaplanması ve TUS sorularıyla yanıtlarının açıklanması talep edilmiştir.

 

İşte TTB’nin ÖSYM gönderdiği yazı:

 

1231/2013                                                                                                                                                                                                  27.09.2013

T.C. ÖLÇME SEÇME VE YERLEŞTİRME MERKEZİ BAŞKANLIĞI’NA,

ANKARA

Konu   : 2013 Sonbahar dönemi TUS soru ve yanıtları ile sonuçlan hk.

Bilindiği üzere Sonbahar dönemi Tıpta Uzmanlık Sınavı 8 Eylül 2013 tarihinde yapıldı ve sonuçları 17 Eylül’de açıklandı.

Sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, önemli sayıda hekim tarafından, sonuçların hatalı olabileceğine ilişkin olarak şüpheler belirtilerek odalarımıza ve Birliğimize başvurular yapılmış; sınav sonuçlarının yeniden değerlendirilmesi için kişisel olarak da Başkanlığınıza başvuru yaptıkları tarafımıza iletilmiştir.

ÖSYM, ülkemizde merkezi düzeyde yapılması gereken sınavları düzenleyen, sınav sonuçlarına göre adayların ilgili kadrolara yerleştirme işlemlerini yapan kamu kurumudur. Son yıllarda yapılan pek çok sınav ve sonuçlarına ilişkin haklı kuşkular Kurumun saygınlığını önemli ölçüde zayıflatmış olsa da, toplumun hakkaniyet ve adalet beklentisi sebebiyle Kurum’un üstlendiği görevin öneminden dolayı korunup geliştirilmesi gereken bir yapı olduğunu düşünüyoruz.

ÖSYM internet sitesine bakıldığında 2013 TUS Sonbahar Dönemi sınavına ilişkin kitapçığın sadece birkaç soru ve yanıtını içeren şekilde yayınlandığı görülmektedir.

Kurumun saygınlığını koruyup geliştirmenin yolu gizlilik değil, açıklıktır. TUS soru ve yanıtlarının kamuoyu ile paylaşılması, yapılan sınavın ilgililer tarafından değerlendirilmesine olanak sağlayacaktır. Böylesi bir değerlendirme, idari işlemin denetlenmesini sağlayarak gün ışığında yönetim ilkesinin yaşama geçmesine katkı sağlayacağı gibi ilgilerin geri bildirimleri yapılacak yeni sınavların geliştirilmesi bakımından da yol gösterici olabilecektir.

6495 sayılı “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un 33. Maddesi ile ÖSYM’nin uyguladığı sınavlara ait soru ve yanıtların Bilgi Edinme Yasasının kapsamı dışına çıkartıldığı malumdur. Ancak ÖSYM tarafından uygulanan sınavların soru ve yanıtlarının Bilgi Edinme Hakkı Yasasının kapsamı dışında bırakılması, bu soru ve yanıtlara bilgi edinme hakkı kapsamında erişimi engellemiştir. Ancak söz konusu soruların ve yanıtlarının ÖSYM tarafından açıklanmasına ya da yayınlanmasına ilişkin bir yasak bulunmamaktadır.

Adayların ve genel olarak toplumun ÖSYM’ye duyduğu güvenin arttırılabilmesi için Sonbahar dönemi TUS sonuçlarının her bir aday için tercihlerin yapılmasından önce yeniden hesaplanmasının sağlanmasını, anılan sınava ilişkin soru ve yanıtların da ivedilikle yayınlanmasıyla sonuçtan tarafımıza bilgi verilmesini bekler, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Dr. Bayazıt İLHAN

TTB Merkez Konseyi
Genel Sekreter

Konu ile ilgili benzer haberler

Doktorlar TUS Sorularını Anayasa Mahkemesine taşıyorlar!

BAŞBAKAN’A TUS SORUSU?

 CHP’li Vekiller TUS SORULARINI ANAYASA MAHKEMESİNE TAŞIDI…