Cuma , 19 Nisan 2024

Soda ve maden suyu tehlikesi

873256_detay

Soda ve maden suyu tehlikesi

Uzmanlar, özellikle sıcaklarda serinlemek amacıyla tüketilen içeceklerin yanlış seçilmesinin sağlığı olumsuz yönde etkilediğini belirtiyor. Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, sodyum alımını sınırlandırması gereken yüksektansiyonlu bireylerin, maden suları ve sodalarını tercih etmemesi gerektiğini söyledi.

Serkan Tutar, sıcaklarda serinlemek amacıyla tercih dilen içecekler hakkında uyarılarda bulundu. En sağlıklı içeceğin uygun kaynaklardan sağlanması gerektiğini belirten Tutar, “Doğal maden suları birçok minerali bünyesinde bulundurmaktadır. Günlük kalsiyum ve magnezyum minerali ihtiyacının karşılanmasında yardımcıdırlar. Doğal maden sularının enerji içeriği yoktur. Bu nedenle enerji almadan susuzluğun dindirilmesinde önemlidirler. Fakat maden suyu ve sodaları asitlik derecesi yüksek içeceklerdir. Bu nedenle; gastrit, ülser gibi sindirim sistemi sorunları olan bireylerin tüketirken dikkatli olmaları ve rahatsız olma durumlarına göre tüketim miktarlarını sınırlandırmaları gerekir. Maden suyu ve sodaları aynı zamanda sodyum mineralinden de zengindir. Sodyum alımını sınırlandırılması gereken yüksek tansiyonlu bireylerin maden suları ve sodalarını tercih etmemesi gerekir.” ifadelerini kullandı.

Asitli içeceklerin ise özellikle çocuk ve gençler tarafından sıklıkla tercih edilen bir içecek grubu olduğunu ifade eden Tutar, şöyle devam etti: “Asitli içeceklerin besin değeri yok denecek kadar azdır. Normal olanları basit şekerden oldukça zengindirler. Aynı zamanda bu tür içeceklerin kafein içerikleri de oldukça yüksektir. Boş enerji kaynağı olan şekerden zengin olan bu tür içecekler, tüketim miktarları abartıldığında kilo almaya neden olabilir. Aynı zamanda basit şekerler kan şekerini hızlı yükseltip, hızlı düşürdüğünden ötürü açlık hissini tetikleyebilirler.”

Kafeinin az miktarda alınmasının konsantrasyon, dikkat süresi ve fiziksel performans üzerinde olumlu etki gösterdiğini söyleyen Tutar, “Fazla alınan kafein; baş ağrısı, uykusuzluk, kalp çarpıntısı ve vücuttan fazla su kaybına neden olabilir. Asit içeriği nedeni ile midesinden rahatsız olan veya sindirim sistemi hastalıkları olan bireylere tüketimi önerilmemektedir.” dedi.

Taze sıkılmış meyve sularının vitamin içeriği daha yüksek olduğunu aktaran Tutar, “Şekersiz olarak tüketildiklerinde enerji içerikleri çok yüksek değildir. Uygun hijyenik şartlarda hazırlandıklarında en sağlıklı meyve suyu türüdür. Meyve suları, taze sıkılmış dahi olsa kan şekerini hızlı yükseltir. Bu durumda karın bölgesindeki yağlanmayı tetikleyebilir.” diye konuştu.

HT