Cuma , 19 Nisan 2024

Duyarlı Doktorlar Gazeteye İlan vererek Cumhurbaşkanı’ndan yardım istiyorlar !

 

doktorlar.fw

ÖSYM’nin sorulara gizlilik kararından sonra Duyarlı Doktorlar Gazeteye İlan vererek Cumhurbaşkanı’ndan yardım istemeye hazırlanıyor.

Geçtiğimiz günlerde torba yasa ile birlikte meclisten geçen taslak Başta Doktorlar olmak üzere tüm ülkede tepki çekmeye başladı. 

MADDE 34- 9/10/2003 tarihli ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununun 2 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir. 
“Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından uygulanan sınavlara ait soru ve cevaplar bu Kanun kapsamı dışındadır.”

Onaylanan bu maddeyi Önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Abdullah GÜL ‘ün onaylaması halinde artık ÖSYM yaptığı  YGS, LYS, KPSS, YDS, TUS gibi bütün sınavlarda, soru ve cevapların açıklanmamasını onaylamış olacak.

TORBA YASA İÇERİSİNDE Kİ ONAYLANAN TASARI

Torba Teklifin 44. Maddesi’nde; 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nun 2. maddesine bir fıkra eklenerek, ÖSYM tarafından yapılan bütün sınavlara ait soru ve cevapların Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamı dışına çıkarılması öngörülmüştür. Yani bu düzenlemeyle birlikte, ÖSYM tarafından yapılan YGS, LYS, KPSS, YDS, TUS gibi bütün sınavlarda, soru ve cevapların açıklanmaması ve böylece zaten şaibelerle gündeme gelen ve şeffaflığı tartışılan ÖSYM’nin daha da kapalı bir yapıya bürünmesi amaçlanmaktadır. Düzenlemeye ilişkin alt komisyonumuza bilgi veren ÖSYM’den gelen bürokratın düzenlemeyi savunması ise ayrıca acı bir itiraf gibidir. Zira soru ve cevapların Bilgi Edinme Hakkı Kanunu dışına çıkarılmasını gelen bürokrat; ÖSYM’nin aynı soruları birden fazla sınavda kullandığı ve bu anlamda belirli bir soru kapasiteleri olduğu şeklinde savunmuş ve açıkça ÖSYM’nin yeni soru üretemediğini itiraf etmiştir. Düzenlemeye ilişkin bu savunma ve düzenlemenin içeriği açıkça göstermektedir ki; ÖSYM üzerine düşen görevi yerine getirememekte ve yapısını tamamen kapalı bir hale getirmeye çalışmaktadır. Ancak soru ve cevapların açıklanmaması durumu, bütün sınavlara geçmiş sorulara çalışarak ve bu örnekler üzerinden çalışan milyonları düşününce oldukça sıkıntılı ve herkesi mağdur edecek bir süreci beraberinde getirecektir. Bu nedenle, bu düzenlemenin kesinlikle metinden çıkarılması gerekmektedir.

 

TASARI GEÇMESİN DİYE MECLİSE SUNULAN KARŞI OY YAZISI

Diğer husus ise ÖSYM tarafından yapılan sınavlara ait soru ve cevapların kamuoyuna kapatılmasıdır. Alt komisyon aşamasında ÖSYM yetkilisi bunun gerekçesi olarak ilerde yapılması düşünülen elektronik sınavlar için sorulara ihtiyaç duyulacağını, soruların paylaşılmaması durumunda soru havuzunun eksilmeyeceğini ve soru sayısını artırmanın da zor olmasını ileri sürmüştür. Bu durum zor ama doğru olanın değil kolay ama yanlış olanın seçilmesi anlamına gelmektedir. Yapılması gereken şeffaflıktan ve dolayısıyla da hesap verebilirlikten uzaklaşmak değil, yeni sorular üretmenin
yollarını bulmaktır. ÖSYM’nin yeni sorular bulması için sınavların saygınlığına daha fazla gölge düşürülmemeli, soru ve cevapların bilgi edinme kapsamından çıkarılmasından vazgeçilmelidir.

 

SONUÇ TASARI ONAYLANDI SIRA CUMHURBAŞKANINDA

MADDE 34- 9/10/2003 tarihli ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununun 2 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından uygulanan sınavlara ait soru ve cevaplar bu Kanun kapsamı dışındadır.” maddesi meclisten geçti.

Şimdi gözler Cumhurbaşkanında.

 

 

DOKTORLAR DURUMDAN ENDİŞHELİ

Tüm meslek gruplarının yanı sıra özellikle en çok Doktorlar bu durum için Cumhurbaşkanına ulaşmaya çalışıyor.

Eğer Cumhurbaşkanı’da onay verirse ÖSYM ‘nin özensiz soru hazırlamaya devam edeceği, en önemlisi de artık hatalı sorularına itiraz edilemeyeceğini vurguluyorlar

Doktorlar ÖSYM’nin düzenlediği sınavlarında her sınavda ortalama 8 soru hatalı ve cevabı değişen soru olduğunu bu durumun gelecekleri açısından çok rol oynayacak ciddiyette olduğunu Cumhurbaşkanına duyurma çabasındalar.

www.drtus.com adlı Onbinlerce Doktorun bir araya geldiği forum sitesinde kampanya başlatan hekimler Gazeteye ilan vererek durumun ciddiyetini duyurma ve Cumhurbaşkanı Abdullah GÜL’e seslerini duyurma çabasındalar.

Sosyal medya da seslerini duyurmak isteyen doktorlar şu şekilde görüşlerini ifade ettiler.

Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül,  

Yeni yasa tasarısı ile; 
MADDE 34- 9/10/2003 tarihli ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununun 2.nci maddesine şu fıkra eklenmiştir; “Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından uygulanan sınavlara ait soru ve cevaplar bu Kanun kapsamı dışındadır.” 

Bu duruma göre eğer önümüzdeki günlerde siz de bu yasayı onaylarsanız artık ÖSYM soruları yayınlamayacak, dolayısıyla hatalı sorular arada kaynayacak, sorulara itiraz edilemeyecek, dolayısıyla sorular daha özensiz hazırlanacak, kimse hak talep edemeyecek, kısacası bir çok gencimizin hekimimizin tüm meslek gruplarından bireylerimizin kaderlerinin çizildiği bu sınavların yayınlanmayacak olması derin yaralar açacaktır. 

Sayın Cumhurbaşkanım sizden sağduyu gösterip ilgili maddeyi veto etmenizi bekliyoruz. 

Saygılarımla

Bir yanıt yazın