Perşembe , 18 Nisan 2024

Güneş lekelerine karşı doktor uyarıları

kadın

Medicine Hospital Dermatoloji Uzmanı Dr. Burcu Işık, bireyleri yaz aylarında artan güneş lekelerine karşı duyarlı, temkinli olmaya davet etti.

Burcu Işık, “Bilhassa leke oluşturmaya meyilli ve lekeli cilt yapısı bulunanlar, bu aylarda çok daha dikkatli olmalıdır. Gün içinde dışarı çıkmadan yaklaşık 20 dakika evvel minimum 30 koruma faktörlü ( 30 SPF) güneşten koruyucu krem kullanılmalı, 2- 3 saatte bir tekrarlanmalıdır. Her yaz mevcut lekeler daha da derinleşeceği için, yaza girmeden ve yaz sonunda kimyasal peeling gibi deri yüzeyini soyan işlemler dermatoloji uzmanı tarafından uygulanabilir.” dedi.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Işık, cilt sorunları ve güneş lekelerinin tedavisi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Yaz aylarında genç bir cilt için yapılacaklara temas eden Işık, “Bu döneme daha ışıltılı, daha genç bir cilt ile girmek için bireye uygun yöntem ve ürün seçilmedir. Bunun için de mutlaka bir dermatoloji uzmanından görüş alınmalıdır.” önerisinde bulundu.

“KREMLERİN SELÜLİT TEDAVİSİNE ETKİLERİ ÇOK AZDIR”

Kremlerin selülit tedavisine etkilerini de yorumlayan Işık, şunları ifade etti:

“Kremlerin selülit tedavisine etkileri çok azdır. Selülit tedavisinde kullanılan en etkili yöntemlerden biri mezoterapidir. Mezoterapi yönteminde cilt altına dolaşımı artıran, ödemi azaltan, yağ hücrelerinde yıkımı süratlendiren maddeler verilir. Radyofrekans uygulamaları da selülit tedavisinde oldukça etkilidir. Bu yöntemler birlikte kullanıldığında, diyet ve sporla desteklendiğinde sonuçlar yüz güldürücü olmaktadır.”

Güneş lekelerinin yaz aylarında artacağını aktaran Burcu Işık, şöyle devam etti:

“Bilhassa leke oluşturmaya meyilli ve lekeli cilt yapısı bulunan bireyler, bu aylarda çok daha dikkatli olmalıdır. Gün içinde dışarı çıkmadan yaklaşık 20 dakika evvel, minimumz 30 koruma faktörlü ( 30 SPF) güneşten koruyucu krem kullanılmalı, 2- 3 saatte bir tekrarlanmalıdır. Her yaz mevcut lekeler daha da derinleşeceği için, yaza girmeden ve yaz sonunda kimyasal peeling gibi deri yüzeyini soyan işlemler dermatoloji uzmanı tarafından uygulanabilir.

Öte yandan yaz aylarına girerken kırışıklıklardan kurtulmak da mühim. Botulinum toksin ve dolgu maddesi uygulamaları bu anlamda yararlı ve uygundur. Tekrarlayan kas hareketlerine bağlı mimik hatlarının giderilmesinde botulinum toksin uygulaması yapılabilir. Botoks, zannedildiği gibi yılan zehiri değildir. Bakterilerden elde edilen bu toksin enjeksiyon yapılan bölgede geçici kas zayıflığına neden olur. Bu sayede mimik hatlarının (kaş çatma çizgisi, göz çevresi kırışıklıkları, alın çizgileri gibi) derinliği azalır, daha aydınlık, daha genç ve daha yumuşak hatlı bir yüz görünümü elde edilebilir. Uygun dozlarda ve uygun teknikle yapıldığı takdirde, korkulanın aksine ifadesiz ve donuk bir yüz görünümüne neden olmaz.

Derin kırışıklıklar ve hacim kaybı için, hiyalüronik asit içeren dolgu maddesi enjeksiyonları uygulanabilir. Hiyalüronik asit; deri altı dokuya sağlamlık ve esneklik veren doğal bir yapı taşı olduğundan zamanla kendiliğinden erir. Bu nedenle doldu uygulamalarının kalıcılığı 9-12 ay arasında değişmektedir. Hiyalüronik asit; cildinizde hacim yaratarak sıhhatli ve canlı bir görünüm verir. Bu yöntemle yarım saat içinde, dudak kenarlarında gülmeye bağlı olarak oluşan oluklar, iki kaş arasında beliren çatık kaş çizgileri, dudak üstünde beliren sigara çizgileri, gözaltındaki çukurlar giderilebilir. Aynı zamanda yüze daha oval bir hat verilebilir ve elmacık kemiklerinin üzeri daha belirgin hale getirilebilir, dudaklar dolgunlaştırılabilir. “

Güneşin cilde etkilerine de değinen Işık, “Başlıca zararları, erken dönemde güneş yanıkları ve cilt lekeleri iken, geç dönemde fotoyaşlanma dediğimiz güneşe bağlı erken yaşlanma ve deri kanserleri oluşumudur. Deri kanserleri son senelerde süratle artmaktadır. Brozlaşma tüm dünya toplumlarında sıhhatli bir görünüm ile bağlantılandırılsa da anlamı aslında deri hasarıdır. Bronzlaşma derinin kendini koruma yöntemidir. Deri ne kadar bronz ise, o kadar hasar almış demektir. “ dedi. Cilt için yazın alınacak önlemleri ise şöyle açıkladı:

“Sıkı dokunmuş, açık renkli giysiler giyilmelidir. Geniş kenarlı şapka ve güneş gözlüğü takılmalı. Gölgede kalmak, güneşin zararlı etkilerinden tam olarak korumaz. Kum ve deniz güneş ışınlarını yansıtacağı için güneş koruyucular, gölgede kalınsa bile, uygulanmalıdır. 11.00-15.00 saatleri arasıgüneş ışınlarına maruz kalınmamalıdır. Yaz aylarında herkesin, özellikle de açık tenli kişilerin en az 30 koruma faktörlü güneş koruyucu ürünleri kullanmaları gerekmektedir.”

Burcu Işık, yaz aylarında minimum 30 koruma faktörlü kremlerin kullanılmasını tavsiye etti.

Yaz aylarında saçların daha parlak ve sıhhatli görünümünün önemli olduğundan söz eden Işık, bu anlamda şu uyarılarda bulundu:

“Saç için dengeli beslenme ve vitamin çok önemlidir. Yanlış diyet uygulamaları sonrası oluşan demir eksikliği, çinko eksikliği ve B vitamini eksiklikleri saçların dökülmesine neden olur. Sık uygulanan röfle, boya gibi kimyasal uygulamalar ile fön gibi tekrarlayan ısı saçın yapısını bozar, kırılma ve kopmalara neden olur. Sıhhatli saçlar için besin katkısı, şaçlı deriye yönelik tedaviler ve saça uygulanacak işlemler birlikte uygulanmalıdır.

Saç mezoterapisi ile saç dökülmeleri engellenebilir, saçlar daha parlak ve sıhhatli görünür. Saç mezoterapisinde; saç dökülmesini önleyen, yeni saç çıkışını uyaran ve saçları besleyen vitamin, mineral, aminoasit ve dolaşım artırıcı ajanlar saç köklerine verilir. Böylece güçlenen köklerden çıkan saçlar daha parlak, kalın ve güçlü olur. PRP (platelet rich plazma), bireyin kendisinden alınan kanın santrifüj edilerek trombosit ve büyüme faktörlerinden zengin plazma kısmının tedavi edilecek bölgeye enjekte edilmesi yönteminin genel adıdır. Saç dökülmelerinin tedavisinde de kullanılan bu yöntemle, büyüme faktörlerinden zengin plazma saçlı deriye uygulanarak yeni saç gelişimi ve mevcut saç kalınlığının artışı mümkün kılınabilir.”

Bir yanıt yazın