Cumartesi , 20 Nisan 2024

Öldürülen Ersin Doktor İçin Meslektaşları İş Bıraktı

siddetsonaersin

Adana’da doktorlar, sağlık görevlilerine yönelik saldırıların devam etmesini protesto etmek için Gaziantep’te öldürülen doktor Ersin Arslan’ın ölüm yıl dönümünde iş bıraktı.

Sağlık çalışanları, hastanelerde görevlilere yönelik şiddet ve Gaziantep’te doktor Ersin Arslan’ın öldürülmesinin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen herhangi bir çözüm üretilemediği gerekçesiyle Balcalı Hastanesi Poliklinikleri önünde bir araya geldi. Sağlık çalışanları, basın açıklaması öncesi şiddetin önlenmesi için hazırladıkları pankart ve dövizleri açıp slogan attı. Hastane bahçesinde bulunan hasta yakınları da doktorların eylemini meraklı gözlerle izledi. Asistan hekimler de eyleme destek vermek için grup halinde poliklinikler önüne geldi.

Adana-Osmaniye Tabip Odası Başkanı doktor Ali İhsan Ökten, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin giderek arttığını savunarak, Sağlık Bakanlığı ve yöneticilerin tehlikeli gidişi sadece seyretmekle yetindiklerini iddia etti.

TBMM Sağlıkta Şiddeti Araştırma Komisyonunun kurulmasına karşın geçen süre içerisinde rapor oluşturamadığını belirten Ökten, şöyle devam etti:

“Bakanlık sağlıkta şiddetin artmadığını iddia etmekte ama sadece basın-yayın organlarına baktığımızda bile hemen her gün yeni bir şiddet olayının yaşandığını görmekteyiz. Ne yazık ki uygulanan sağlık politikaları sebebiyle hasta-hekim ilişkisi zedelenmiş, şiddet de buna bağlı olarak artmıştır. TTB olarak önerdiğimiz yasal düzenlemeler yapılması önerimiz de halen hayata geçirilmiş değil. Ortada sağlık çalışanları ve hastaları, hasta yakınlarını karşı karşıya getiren akıl dışı bir sağlık sistemi var. Ödeme güvencesini tamamen yitirmiş, çalışanları birbirine düşüren, sağlıkta kaliteyi düşüren performans uygulaması var! Gittikçe ağırlaşan iş yükü ve angarya, 7/24 esnek, kuralsız ve baskı altında çalıştırılma var! Birlik Hastaneleri arasında dama taşı gibi dolaşma, işyeri güvencesinin tamamen ortadan kalkması, görev tanımı dışında “sağlıkçı her işi yapabilir mantığı” ile çalıştırılma var! Özel sektörde güvencesiz, parasını alamadan, kölelik koşullarında çalışma var! Siyasetçiler, yöneticiler tarafından küçük düşürülme, hedef gösterilme var! Tüm bunların sonucunda bozuk bir sağlık sistemi, tedavi olamayan hastalar, çalışanlara yönelmiş öfke ve şiddet var!”

Doktor Ersin Arslan’ı ölüm yıldönümünde anacaklarını ve sağlık alanındaki şiddeti, nedenlerini, çözüm önerilerini tartışacaklarını belirten Ali İhsan Ökten, “Bu nedenle acil hastalar, kanser hastaları, diyaliz hastaları ve yatan hastalar dışında sağlık hizmeti sunmayacağız” dedi.

Eyleme, TTB, SES, DEV SAĞLIK İŞ, TDB, HAYAD, THD, Türk Ebeler Derneği, TÜM RAD DER, TMRT DER, SHUD, Türk Psikologlar Derneği, SÖZSEN ve Sağlık Hizmetleri Sınıfı Çalışanları Derneği yönetici ve üyeleri ile asistan hekimler destek vererek bir günlük iş bıraktı.

İHA

Kaynak :haber3

Bir yanıt yazın