Perşembe , 28 Mart 2024

ÖSYM’nin hâkim ve savcı adayları sınavı da KPSS gibi ‘Sorular sızdı’ şüphesiyle iptal oldu

ÖSYM’de skandalların sonu gelmiyor. Bu kez 1546 avukatın girdiği “Adli Yargı Hâkim ve Savcı Adaylığı Sınavı” iptal edildi. Çünkü 2 yıl önce sorular sızdırıldığı için tekrarlanan KPSS’deki gibi eş ve akrabalar ile geçen yıl barajı aşamayanlar dereceye girdi

ÖSYM’de hatalar ve skandallar hiç bitmiyor. Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) şifre, Lisans Yerleştirme Sınavı’nda (LYS) yanlış puan hesaplaması, KPSS’de soruların sızdırıldığının ortaya çıkması, TUS’ta bir yıl önceki soruların tekrar sorulması ve en son 1.5 yıl önceki TUS’ta hatalı sorular yüzünden yeniden yerleştirmeler yapılması derken yine bir skandal patladı. Bu kez 6 Mayıs 2012’de yapılan ve 1546 avukatın girdiği “Avukatlar İçin Adli Yargı Hâkim ve Savcı Adaylığı Yarışma Sınavı” iptal edildi. Sınavın hemen ardından adaylar soruların sızdırıldığını iddia etmişti. ÖSYM, inceleme sonucunda “sonuçlarının tartışmalı hale geldiğini” söylediği bu sınavı iptal etti ve yerine “Eşdeğer sınav yapılacak” dedi. Bu sınavda da iki yıl önce iptal edilen öğretmen adaylarının katıldığı KPSS Eğitim Bilimleri Testi’nde olduğu gibi eş ve akrabalar yine aynı yüksek puanı aldı, bir yıl önce başarı gösteremeyen ve barajı aşamayan adaylar bu kez daha zor olan bu sınavda 85 ve üstü puan alarak ilk 50 dereceye girdi. ÖSYM’nin sonuçlarını 30 Mayıs 2012’de açıkladığı sınavın ardından adaylar “soruların sızdırıldığını” gündeme taşımıştı.

‘SOMUT DELİL YOK’ DİYOR AMA…. 
ÖSYM, açıklamasında soruların sınavdan önce bir kısım adaya ulaştırıldığına dair görsel ya da işitsel somut bir bulgu elde edilmediğini de vurguladı. “Sonuçları tartışmalı hale gelen” bu sınav yerine eşdeğer sınavın ne zaman yapılacağı adaylara duyurulacak. Sınava yalnızca iptal edilen sınava başvurmuş olanlar girecek.

RAPOR SIZDIRILDIĞINI KANITLADI 
SINAVIN zor olduğunu belirten ÖSYM’nin kurduğu inceleme komisyonunun raporu ise adayların iddialarının doğru olduğunu gösterdi. İşte rapordan notlar:

* Normal şartlar altında zorluk derecesi yüksek sınavlarda başarı barajının 70 puanın hemen üstünde yoğunlaşması beklenirken, bu sınavda yoğunlaşma 80 puan ve üzerinde.
* 65 ve altında puan alan grubun yanında 80 ve üzeri alan çok kalabalık bir grup oluştu. Normal veri olarak kabul gören 65 ve 75 arası beklenen istatistik zayıf kaldı.
* 2011’de başarılı olan illerle 2012’de başarılı olan iller arasında bir uyum yok.
* 2011’de sınava giren adayların bazılarının puanları, 2012’de sınav daha zor olmasına rağmen ortalama 40 puan civarında arttı.
* Sınavı ilk 50 sırada başarıyla tamamlayan adaylardan 26’sı 2011 sınavında 70 baraj puanının altında kaldıkları halde bu sınavda 85 ve üzeri puan alarak ilk 50 dereceyi paylaştı.
* 140 soruda 92 ve üzerinde doğru yanıtı bulunan 357 adayın verdikleri cevaplar üzerindeki analizde ‘kritik belirleyici’ sorulardan bazılarında, oluşma olasılığı çok düşük olmasına rağmen yanlış cevap üzerinde birleşildiği görüldü.
* Başarılı adaylardan bazılarının karı-koca veya akraba ilişkilerinin olduğu belirlendi.
* Sınavı üstün başarıyla kazanan 4 evli çiftin cevap kâğıtlarındaki tıpkılık yanında puanlarının da birbirine yakın ve yüksek olması dikkat çekti.
* Sınav sonuçlarında özellikle derece yapmış bazı adayların soru kitapçıkları üzerinde bir işlem, yazılı muhakeme ya da karalama yapmaksızın matematik sorularında yüzde 100 doğru yaptıkları ya da yaptıkları karalamalarda ulaştıkları ve ulaşamadıkları sonucu değil farklı şıkkı işaretledikleri görüldü.

İŞTE ÖSYM’NİN SON 2 YILDAKİ SKANDALLARI

2012

TUS İlkbahar Sınavı: Doktorların hatalı soru iddialarına yargı hak verdi. 1.5 yıl sonra puanlar yeniden hesaplandı. Doktorların görev yerleri farklılaştı ve daha önce yerleşemeyenler yerleşti.

LYS puan hesaplama: Adaylara bilgi vermeden ve kılavuzda yazılanın aksine ÖSYM puan hesaplama sistemini değiştirdi. Yüz binlerce adayın puanı eksik hesaplandı.

7-8 Temmuz KPSS: Genel Kültür Testi’nin 60 sorusundan 57’si sınav sürerken Beyaz Kalem Yayınevi’nin sitesinde yayımlandı. Sorular şıklarına kadar ÖSYM’nin kitapçığıyla aynı çıktı.

2011

1 Nisan YGS: Basına verilen sınav kitapçığında soruların şifreli olduğu ortaya çıktı. Hapishaneye gönderilen sınav kitapçıkları hatalı çıktı, sınav tekrarlandı.

10-11 Temmuz 2010 KPSS: Öğretmen adaylarının girdiği Eğitim Bilimleri Testi’nde 350 aday 120 soruda 120 net yaptı. Soruların sızdırıldığı ortaya çıktı, sınav iptal edildi.

Kaynak: Habertürk

Bir yanıt yazın