Perşembe , 18 Nisan 2024

1,5 milyon dolar getir, ilaca adını ver

Kansere karşı ilaç geliştirmek için para bulamayan İsveçli bilim adamları ilginç bir yönteme başvurdu.

 Pankreas kanserini yenecek ilacı geliştirmek için 1,5 milyon dolara ihtiyaçları olduğunu belirten Uppsala Üniversitesi kanser araştırmaları bölümündeki bilim adamları, ilacın adını bu parayı getirene vereceklerini ilan etti. Financial Times’ın haberine göre, ilacın geliştirileceği laboratuvarı kurmak ve deneysel araştırmalar için fon arayışına çıkan İsveçli bilim adamları, genetik olarak değişime uğramış soğuk bir virüsü 20 farklı insanda denemeyi hedefliyor. Gen Terapisi uzmanı Magnus Essand, “Farelerde etkili olan bir virüs geliştirdik. Fakat insanlar üzerinde denemek bir akademik merkez için çok pahalı olduğundan virüsü son iki yıldır dondurucuda saklıyoruz” ifadelerini kullandı.

Apple’ın hayatını kaybeden CEO’su Steve Jobs’ın da ölümüne neden olan pankreas kanserine çare olacak ilacı üretmek için yola çıkan İsveçli bilim adamları, fikirlerini hayata geçirebilmek için 3 milyon dolarlık bir fon toplamak istiyor.

WHO KARŞI ÇIKIYOR

Dünya genelinde üretilen ilaçlara jenerik isim verilmesi gerektiğinde düzenleyici kurum olarak devreye giren Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ise ilaçlara verilecek isimlerin, o ilacın tedavisinde kullanıldığı hastalıkla ilgili olması gerektiğini belirterek herhangi bir insan adının bu şartı karşılamayacağını ifade ediyor.

Bir yanıt yazın