Cuma , 29 Mart 2024

Yabancı hastaya yabancı doktor

Oluşturulması planlanan sağlık serbest bölgelerindeki özel hastanelerde yabancı hasta için yabancı doktor istihdam edilmesi öngörülüyor.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlık turizmini hareketlendirmek, çalışmasına izin verilen yabancı doktor ve hemşirelere istihdam sağlayacak yeni bir model üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Sağlık Bakanı Akdağ, çalışmaların ayrıntılarını Akşam gazetesine anlattı.

Bakan Akdağ, şunları söyledi:

“Türkiye’de sağlık turizmi gelişmeye başladı. Son KHK ile sağlık serbest bölgeleri diye bir kavram oluşturuyoruz. Bununiçin Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın bilgisi dahilinde ilgili bakanlıklarla geliştirme çalışmaları yapıyoruz.

Türkiye, sağlık hizmetlerini ucuza ve kaliteli bir şekilde sunan dünyanın nadir ülkelerinden. Biz, yüksek teknolojiyi ucuza mal edip, kaliteli hizmeti ucuza sunabiliyoruz. Bununla birlikte Türkiye’de doktor, hemşire ve diğer sağlık personeli sayısında yetersiziz. Şu anda özel sektörün genişlemesini belli bir kontrole tabi tutuyoruz. Vatandaşın ihtiyacını kamu ve özel sektör birlikte gördüğü için, doktor ve hemşirelerin büyük çoğunluğunun özel sektöre akabileceği bir kontrol dışı büyümeye şu anda müsaade etmiyoruz.

Ancak sağlık turizmi geliştikçe, çelişki oluşturmamak için dengeleme yapacağız. Yani bir taraftan dışarıdan hasta gelsin istiyoruz, bir taraftan da özel sektörün büyümesiyle ilgili kontrol tedbirlerimiz var. İşte bu çelişkiyi önlemek için şöyle bir planlamamız var: Serbest bölgelerde yeni yapılacak hastaneler açısından yurtdışından belli sayıda doktor, hemşire ve sağlık personeli getirme şartını koyabiliriz. Bunun üzerinde çalışıyoruz. O zaman planlamalar dışında hastane yapılmasına müsaade edebiliriz. Ama belli oranda, diyelim ki toplam çalışanların yüzde 40’ı, 50’si ya da 60’ı mı olur, böyle bir oranda yurtdışından sağlık personeli getirme şartı koyabiliriz.”

Bir yanıt yazın