Salı , 19 Mart 2024

Sağlıkçıya avukat desteği

“Kamuda ilk defa, sağlık çalışanını doğrudan Sağlık Bakanlığı avukatlarının savunacağına dair kanun maddesi yaptık”

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kamuda ilk defa, herhangi bir sağlık çalışanının, mahkeme gerektiren bir saldırıya maruz kalması halinde, o sağlık çalışanının doğrudan Sağlık Bakanlığı avukatlarının savunacağına dair kanun maddesi yaptıklarını söyledi.

Akdağ, Konya Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi’nde sağlık çalışanlarıyla düzenlenen toplantıda, Konyalıların kendisinde bir hatırası olduğunu belirterek, cebinden bir kağıt parçası çıkardı.
Türkiye’nin birçok yerinde bu kağıt parçasını gösterdiğini, bir kere de Konya’da göstermek istediğini ifade eden Akdağ, 2005’teki Konya ziyaretinde Numune Hastanesi önünde bir şeker hastasının önüne gelerek, bir takım evrakları hazırlamak için üç gün uğraştığını söylediğini anımsattı.
Bunun bir örnek olduğunu aktaran Akdağ, ”Biz zihniyeti değiştirmeye çalıştık. Bu değişimde bazen bizi yoran taraflar oldu. Sizi de bizi de yoran taraflar oldu” dedi.
Avrupa ile kıyaslandığında, Türkiye’de Avrupa’ya göre hemşire, fizyoterapist, diyetisyen, psikolog, doktor ve diğer mesleklerdeki sayıların çok eksik olduğunu vurgulayan Akdağ, Avrupa’da her 100 bin kişiye 350 doktor düşerken, Türkiye’de her 100 bin kişiye 160 doktor düştüğünü hatırlattı.
Sağlık çalışanlarına hitaben, ”Mümkün olduğu kadar sizin hukukunuzu korumaya gayret ettik” diyen Akdağ, şunları kaydetti:
”Bundan sonra da bu hukuku korumak için azami gayreti göstereceğiz. Gerek kazançlarınız açısından gerek diğer şartlar açısından gerek zaman zaman karşılaştığınız psikolojik ya da fiziksel şiddeti önlemek açısından her türlü gayeti göstereceğiz. En son yaptığımız kanun da sağlık çalışanlarını korumak üzere… Kamuda ilk defa, herhangi bir sağlık çalışanı, mahkeme gerektiren bir saldırıya maruz kalmışsa o sağlık çalışanını doğrudan Sağlık Bakanlığı avukatlarının savunacağına dair kanun maddesi yaptık. Siz profesyonelsiniz, karşınızdaki insanlar profesyonel değil. Yaşadığı sıkıntı nedeniyle ruhsal durumu pek iyi olmayabilir. En son muhatap bulduğu yerde tepkisini ortaya koymuş olabilir.”
Bu tepkilerin şiddete varmasına asla müsamaha göstermediklerini vurgulayan Akdağ, ”Halkın büyük çoğunluğu yapılan hizmetlere tamamen bir vefa duygusuyla dua ederek ‘Allah razı olsun’ diyerek karşılık veriyor. Dolayısıyla biz bu kırılganlığı, şefkat ihtiyacını en iyi anlayabilecek insanlarız. Sağlık çalışanları olarak kendi hastamız olduğunda bunu daha iyi anlıyoruz. Biz sağlık ailesiyle toplum arasında bir sevgi ilişkisi olsun istiyoruz” diye konuştu.

AA

 

Habertürk-sağlık

Bir yanıt yazın