Cuma , 19 Nisan 2024

Hemşirelerin kontrol açığına 16 Yaşında Serdardan SERUMMATİK

Erzincan Ertuğrul Gazi Anadolu Lisesi’nde öğrenim gören 16 yaşındaki Serdar Aydın, serum bittiği zaman hemşireyi uyaran sistem geliştirdi.10/A sınıfı öğrencisi Serdar Aydın, buluşuyla hastanelerde her serum bittiğinde hemşire aramaya son verdi.

Erzincan Ertuğrul Gazi Anadolu Lisesi’nde öğrenim gören 16 yaşındaki Serdar Aydın, serum bittiği zaman hemşireyi uyaran sistem geliştirdi.
10/A sınıfı öğrencisi Serdar Aydın, buluşuyla hastanelerde her serum bittiğinde hemşire aramaya son verdi. Hemşire odasına bırakılacak aparat yardımı ile sesli sinyal gönderen ve serumun bittiğini gösteren sistemi bulan Aydın, projesiyle Türkiye Bilimsel ve Teknoloji Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından Erzurum’da düzenlenen Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda birinci oldu. Mayıs ayında Ankara’da yapılacak final yarışmasında ‘Uygulamalı fizik’ dalında ‘Serummatik’ projesiyle yarışacak olan Aydın, “Apandisit ameliyatı olduğumda odaya bir çocuk hasta getirdiler. Bir süre sonra ona takılan serum bitti. Hemşire gelinceye kadar serum verilemedi. İşte o gün serum bittiğinde haber veren sistem yapmayı planladım. Yayların esnekliğinden faydalanarak serumun bittiğini haber veren mekanizma yaptım. Serumu hastaya taktığımızda yaylarda uzama meydana geliyor. Vidaları devrede anahtar olarak kullandım. Serum bitmeye başladığında yay yavaş yavaş eski halini alıyor. Böyle olunca da vidalar birbirine temas ediyor ve hemşirenin odasında zil çalıyor” diye konuştu.
Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen, gençlerin proje fikrine alışması ve bilgilerini pratiğe dönüştürmesinin önemli olduğunu söyledi. Özen, “TÜBİTAK projelerinde illa fizik, matematik olması gerekmiyor. Tarih, coğrafya, edebiyat gibi alanlarda gençlerin bu türden projeler üretmesine ihtiyacımız var. Başarılı öğrencimizi 10 günlüğüne Almanya’ya göndereceğiz” dedi. – Erzincan

Bir yorum

  1. zırterenköy

    MEDYA’DAN:

    Erzincan’da genç mucit Serdar Aydın’ın geliştirdiği “Serummatik” adlı cihaz,hastaların serumları bittiğinde hemşire odasına mesaj gönderiyor.

    ZIRTERENKÖY’DEN:

    Genç mucit arkadaşımızı kutluyoruz.Çok önemli bir sorunu çözmüş.

    Kendisinden rica etsek,”Paramatik” adlı bir cihaz icat edebilirmi acaba?..

    Doğal olarak “Paramatik” de,insanların parası bittiğinde bir yerlere mesaj gönderecek ve oradan da para takviyesi yapılacak!..

    Bu sorunun da en az serum sorunu kadar önemli olduğunu düşünüyoruz da!..

Bir yanıt yazın