Salı , 16 Nisan 2024

Acil servis ‘havuz problemi’ haline geldi

Acil servisler, hiçbir işlemden ücret alınmaması nedeniyle hasta akınına uğrayınca, Sağlık Bakanlığı değişikliğe gitti.

Sağlık Uygulama Tebliği ile acil servise girdikten sonra ‘durumu acil görülmeyen hasta’lardan ücret alınması yönünde düzenleme yapıldı.

 Ancak bu düzenleme, hastanelerde karmaşayı da beraberinde getirdi. Hangi hastanın acil sayılması gerektiği konusunda tartışmalar başladı. OHSAD’ın (Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği) hastaneler arasındaki iletişimi sağlayan forum sayfası, bu tür mesajlarla doldu.
Yeni uygulamaya göre hastanın acile geldikten sonra durumunun acil olmadığının anlaşılmasıyla, ‘yeşil alan’ uygulaması devreye giriyor ve hastadan ücret alınması gündeme geliyor. Forumda şu tür notlar göze çarpıyor:
“Bu yeşil alan konusunda gerçek bilgisi olan bir Allah’ın kulu bir hasta geldiğinde sırasıyla ne yapıldığını bir formüle etsin lütfen. Herkes farklı uygulamalarla işi çorbaya çevirdi” (Bir sağlık sektörü sorumlusu)
“Katkılarınızı esirgemeyin lütfen. Belki işe yarar da bu kargaşadan kurtuluruz.”
“Başbakanlık genelgesinde acil servislerde hiçbir şekilde ücret alınamayacağından hareketle veznelerin ve yazar kasaların kaldırılması zorunlu…. Bu durum vezne ve yazar kasa olmadan nasıl olacak merak ediyorum. Şimdi hangi mevzuata uygun hareket edelim. Anlayan varsa lütfen bana anlatabilir mi?”

Bakanlığın acil yol haritası
Sağlık Bakanlığı ise karmaşayı acil yol haritasını içeren genelge ile aşmaya çalışıyor. Genelgede hangi durumlarda, hastaların acil kabul edilmeyeceği anlatıldı:
ACİL VAKA: “Acile gelen travma vakaları, hastaneye yatışı yapılan vakalar, tıbbi müdahale gerektiren vakalar, müşahede altına alınan vakalar, sevkle gelen veya sevk edilen vakalar…” Bu vakalardan, acil serviste gördükleri hizmetler için hiçbir ücret talep edilemeyecek.
ACİL OLMAYAN VAKALAR: Bunun dışındaki hastalar ‘Yeşil alan’ kapsamında kendisinden ödeme yapılması talep edilecek. Yüksek risk taşımayan ağrılar, düşük riskli hastalık öyküsü, hayati bulguları stabil olan hastada her türlü basit belirti, basit yaralar, basit kesiler, genel durumu iyi olan davranışsal ve psikolojik bozukluklar acil kabul edilmeyecek

Radikal

Bir yanıt yazın