Cumartesi , 7 Eylül 2024
Son Dakika

İlaçta kriz!

SGK ile Türkiye Eczacılar Birliği, yeni protokol için uzlaşamadı. İlaç sıkıntısı kapıda…

 SGK ile Türkiye Eczacılar Birliği arasında yapılan 3 yıllık protokolün 31 Ocak tarihinde sona erecek. 1 Şubat’ta yürürlüğe girmesi gereken yeni protokol için bir araya gelen Eczacılar ile SGK uzlaşma sağlayamadı.

Sosyal Güvenlik Kurumu ile Türk Eczacıları Birliği arasında her yıl yaşanan ilaç alım protokolü imza krizi bu yıl da tekrarlandı. Hastalara ilaç veren 24 bin eczane adına yapılan sözleşme için yürütülen müzakereler sonuçsuz kaldı. TEB, eczanelerde muayene katılım payı tahsilatının sona ermesini istiyor. Ayrıca kutu başına meslek hakkı talep eden eczacılara Sosyal Güvenlik Kurumu yetkileri, “Sözleşmede uzlaşma sağlanamazsa mevcut sözleşme devam eder hükmü var. Hastalar mağdur olmayacak.” güvencesi verdi.
İlaçta krize kapı aralayan tartışmaya neden olan yeni sözleşmede eczanelerin herhangi bir hatadan dolayı sözleşmelerinin fesih edilmesi yerine para cezası uygulaması getiriliyor. Cihan’ın ulaştığı bilgilere göre para cezalarını yüksek bulan TEB, uzlaşmaya yanaşmıyor. Ayrıca, hastaların hastanelerde tedavisinin ardından çıkan 3 ve 5 lira arasında değişen muayene katılım ücretlerini tahsil etmek istemeyen eczacılar, hastalarla karşı karşıya geldiklerini savunuyor. Kutu başına ücret isteyen eczacılar meslek hakkının tüm dünyada bulunduğunu, bu nedenle Türkiye’de de verilmesini talep ediyor.

SGK E-SÖZLEŞMEYE GEÇMEK İSTEMİŞTİ
İlaç alım protokolünde 2008 yılından bu yana SGK ile TEB arasında anlaşmazlık çıkıyor. Söz konusu uzlaşmazlık sebebiyle vatandaşların ilaç alamayacağı yönünde tartışmalar yürütülüyor. Benzer sorunlarla hastaların mağdur edilmesini önlemek isteyen SGK, TEB’i devre dışı bırakarak 2009 yılında e-sözleşmeye geçmek istemiş fakat başarılı olamamıştı. E sözleşme ile 24 bin eczane adına TEB değil her eczane tek tek SGK ile sözleşme imzalayacaktı. Böylece her yıl yaşanan ‘TEB ile SGK anlaşamadı ilaç krizi geliyor’ tartışmaları yaşanmayacaktı. SGK, e-sözleşmeye yanaşmayan TEB ile son imzalanan protokole ‘Uzlaşma sağlanamazsa eczanelerle SGK arasındaki mevcut protokol devam eder.’ maddesi koydu. Bu maddeye göre sözleşme yapılmasa bile hastalar eczanelerden ilaç almaya devam edecek.

ECZACILAR NE İSTİYOR?
İstanbul Eczacı Odası’ndan yapılan açıklamada, yaşanan sıkıntılara dikkat çekilerek, küçük ve orta ölçekli eczanelerde gelir/gider dengesizliğinin arttırıldığı ve bunun iflas sürecini hızlandırıldığı belirtildi.

Eczacıların talepleri sıralanan açıklamada, “Eczacı kârlılığı; ticari iskontonun kalkışı, fiyat düşüşü ve kamu kurum iskontosu artışı gibi nedenlerle uğradığımız zararı karşılayacak oranda arttırılmalıdır. Reçete/kutu başına, kademeli bir meslek hakkı uygulanmalıdır. Eczacı kârlılığını düşüren mevcut kamu fiyatlandırma sistemi değişmeli, sanayinin indirimleri, eczane üzerinden değil, doğrudan kamuya aktaracağı şeffaf bir geri ödeme yöntemi uygulanmalıdır. İlaç sanayinin, krizin faturasını eczacıya yükleyerek ticari iskontoları yok etmesi asla kabul edilemez. Yaratılan fiili duruma son verilmeli, ticari iskontolar yeniden düzenlenmelidir. 6197 sayılı yasa taslağı, eczacı meslek örgütlerinin talepleri doğrultusunda düzenlenerek bir an önce yasalaşmalıdır.” denildi.

HT

Bir yanıt yazın