Cuma , 29 Mart 2024

Evde Sağlık Hizmeti Hasta İstismarı ile ilgili bakanlık duyurusu

 

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Mithatpaşa Cad. No:3 (B) Blok 2.Kat Sıhhiye/ANKARA Tel: (0312) 585 10 00 dan 15 52 Faks:(0312) 585 15 65 – 585 15 66


Sayı : B.10.0.THG.0.10.00.01-251.99/2154 16.01.2012

Konu : Evde Sağlık Hizmeti Hasta İstismarı

DOSYA

 

Evde Sağlık Hizmetleri uygulaması “Sağlık Bakanlığınca Sunulan Evde Sağlık Hizmetlerinin Uygulama Usul Ve Esasları Hakkında Yönerge” kapsamında ülke genelinde sunulmaktadır.

Bakanlığımıza gelen ihbar ve şikayetlerden Evde Sağlık Hizmetleri ile ilgisi olmayan bazı özel firmalar veya şahıslar tarafından telefonla veya bizzat hizmet alan hastalarımıza ulaşıldığı, Sağlık Bakanlığından ve Sosyal Güvenlik Kurumundan görevli oldukları söylenerek tıbbi cihaz, demirbaş malzeme veya hizmet pazarlamaya çalıştıkları anlaşılmıştır. Hastalara hizmet amacı ve iyi niyet taşımadığı açık olan bu tür girişim ve uygulamalardan vatandaşlarımızın maddi ve manevi zarar görmesini önlemek maksadıyla aşağıdaki açıklamaların yapılması gerekli görülmüştür.

Yönergenin 8 inci maddesi gereği evde sağlık hizmeti alan hastalarımızın ihtiyaç duydukları, tedaviye yardımcı olabilecek tıbbi cihaz ve demirbaş malzemeler il müdürlükleri veya sağlık kurumu tarafından temin edilerek hizmet süresince zimmet karşılığında hastanın kullanımına verilmektedir. Bu süreçte firmalar hiçbir şekilde hastaya doğrudan yönlendirilmemeli, tıbbi cihaz ve malzeme temini ilgili mevzuatlar doğrultusunda gerçekleştirilmelidir.

Evde Sağlık Hizmetleri personeli hasta ziyaretlerinde Sağlık Bakanlığı logosu ve Bakanlığımızca belirlenmiş olan Evde Sağlık Hizmetleri logosu ile görev yaptığı il müdürlüğünün adı yazılı olan hizmete özgü kıyafet mutlaka giymeli; kurum kimlik kartını Yönergede belirtildiği şekilde taşımalı ve talep edilmesine gerek kalmadan ziyaret öncesinde hasta veya ailesine göstermelidir. Ev ziyaretleri Yönerge gereği randevu sistemi dahilinde gerçekleştirilmelidir.

İlinizde evde sağlık hizmeti verilen hasta ve yakınlarının kötü niyetli bu tür uygulamalara karşı dikkatli olmaları, kendileri ile irtibata geçen/ziyarete gelen şahıslardan personel kurum kimliği talep etmeleri, Evde Sağlık Hizmeti görevlisi olmayan şüpheli kişi ve firmalara itibar edilmemesi, bu tür şahısların eve alınmaması, kredi kartı şifresi vb. kişisel bilgilerin verilmemesi, benzer bir durumla karşılaşılması halinde

155 Polis ihbar, 156 Jandarma ihbar ve ayrıca 184 SABiM

telefonlarına ihbarda bulunmaları konularında bilgilendirilmelidir. Bu bilgilendirmeler evde sağlık hizmetlerinde görevli sağlık personeli tarafından hizmet verdikleri hasta ve yakınlarına bizzat yapılmalıdır.

Bilgilerinizi, Evde Sağlık Hizmetleri uygulamasının kötüye kullanılmasının ve hasta istismarının önlenmesi için konuya ilişkin uygulamanın ilgili yönerge hükümleri ile yukarıda belirtilen düzenlemelere uygun olarak yürütülmesinin sağlanması hususlarında;

 

Bilgi ve gereğini arz/rica ederim

Doç.Dr. Turan BUZGAN
Bakan a.
Müsteşar Yardımcısı

 

Bir yanıt yazın