Eski ulaştırma bakanlarından Arif Ahmet Denizolgun’un ölümüne ilişkin “yalan tanıklık” suçundan yargılanan doktor Nurettin Demirkol, 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılarak, yaşından dolayı cezasının ertelenmesine karar verildi.
Eski Ulaştırma Bakanı Arif Ahmet Denizolgun’un ölümüyle bağlantılı yalan tanıklık davası Bakırköy 6. Asliye Ceza Mahkemesinde karara bağlandı. Tutuklu yargılanan 66 yaşındaki sanık Nurettin Demirkol, savunmasında tanık olarak ifadesinin dört aşamada alındığını söyledi. İfade tutanaklarını okumadan imzaladığını ileri sürdü.
Kolluk güçlerince gözaltına alınarak emniyete götürüldüğünü anlatan Demirkol, mahkemede şu sözleri sarf etti:
“Merhum bakanı iki üç kez muayene ettim. Sadece tansiyon problemi olduğunu biliyorum. Devamlı bir doktoru olup olmadığını bilmiyorum. Söz konusu dönemlerde de sağlık ocağı tabibi, hükümet tabibi, belediye tabibi, aile hekimi gibi tabirler olduğu için yanlış anlaşılmamak adına özel doktor tabirini kullandım. Yanlışlık olmuş. Ben kamu görevlisi olmadığımı söylemek istedim. Merhum bakanın özel doktoru değilim.”
Dosyada bulunan 155 acil çağrı ihbarı çözüm tutanağını inceleyen Demirkol, kayıtlardaki konuşmaların kendisine ait olduğunu kabul etti.
Telefon görüşmesinde “beklenmedik ani bir ölüm” ifadesini kullandığını belirten sanık, polisin kendisine “şüpheli ölüm konusu mu var” diye sorduğunu söyledi. Ölümü şüpheli olarak nitelendirmediğini savunan Demirkol, aslında hükümet tabibine ulaşmak istediğini, ancak onu bulamayınca polisin kendisini yönlendirmesini beklediğini kaydetti.
Aradan geçen 10 yılı gerekçe gösteren Demirkol, olayları net biçimde hatırlayamadığını belirtti. 2016’daki ifadesinde ölen kişinin ağzının sağ kenarında çizik şeklinde bir yerden az miktarda kanlı sıvı geldiğini söylediğini hatırlattı.
Bu yılki ifadesinde ise “Yüzünde, vücudunda kan görmedim” dediğini hatırlatan sanık, olay günü midesinden gelen sıvıyı kan sanmış olabileceğini ileri sürdü.
Olaydan sonra evden çıktığında sokağın çok kalabalık olduğunu anlatan Demirkol, savunmasını şöyle sürdürdü: “Olay yerinde Alihan Kuriş’i görmedim. Olayla ilgili her şey açık efendim. Suçlamayı hiçbir şekilde kabul etmiyorum. Tahliyemi ve beraatimi istiyorum. Ben toplumda da dürüst olarak bilinen biriyim.”
Duruşmada daha sonra söz alan Cumhuriyet savcısı, esas hakkındaki mütalaasını sundu. Savcı, sanığın yalan tanıklık suçundan cezalandırılmasını ve tutukluluğunun sürmesini talep etti.
Son sözü sorulan Demirkol, beraatine karar verilmesini istedi.
Mahkeme heyeti kararını açıklayarak Demirkol’u yalan tanıklık suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına mahkûm etti. Heyet, sanığın yaşını dikkate alarak cezanın ertelenmesine hükmetti ve Demirkol’un tahliyesine karar verdi.