Sağlık Bakanı Memişoğlu, Meclis’te “nöbetçi bakan” uygulaması kapsamında bulunduğu sırada, hazırlıkları süren sigara düzenlemesine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Memişoğlu, açıklamalarını AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye yaptığı ziyaretlerin ardından yaptı.
Türkiye’de kalp krizi, kanser ve inme gibi hastalıkların başlıca nedeninin tütün ve tütün mamullerinin kullanımı olduğunu vurgulayan Memişoğlu, ülkede bugün hayatını kaybedenlerin yüzde 63’ünün kanser ve benzeri hastalıklar nedeniyle öldüğüne dikkat çekti.
“Sigarayı gençlerimizden, çocuklarımızdan uzak tutmaya çalışıyoruz”
Bakanlığın temel hedefinin sigara içen vatandaşların bu alışkanlıktan kurtulmasına destek olmak olduğunu belirten Memişoğlu, Yeşilay’ın yürüttüğü bir araştırmaya göre sigara içenlerin yüzde 80’inin bırakmayı denediğini hatırlattı. Sigara kullananların da bu durumdan memnun olmadığını ifade eden Bakan Memişoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Biz de diyoruz ki ‘gelin beraber bırakalım’, hep beraber sigara ile mücadele edelim. Çünkü bu sizi kanser yapıyor, kalp krizi geçirme riskini artırıyor, nefes darlığı yapıyor, uyku kalitenizi bozuyor. Zararlı bir şey. Türkiye olarak 2008-2010 yılları arasında büyük bir başarı elde etmiştik ancak son yıllarda bu başarı geriledi. Biz de bunu yeniden hareketlendirmeye çalışıyoruz. Özellikle sigarayı gençlerimizden, çocuklarımızdan uzak tutmaya çalışıyoruz ve görünür olmasından, ortada olmasından kurtarmaya çalışıyoruz bu ülkeyi. Maalesef akciğer kanserinde özellikle erkeklerde dünyanın birincisiyiz”
“Bunun kişisel verilerle, insanları ifşa etme ile alakası yok”
Mevcut mevzuata göre 18 yaşın altındaki gençlere sigara satışı yasak olsa da uygulamada bu yasağın etkili olmadığına işaret eden Memişoğlu, 13-15 yaş grubundaki 220 bin gençle yapılan bir ankette katılımcıların yüzde 73,3’ünün sigara temin edebildiğinin ortaya çıktığını söyledi. Türkiye’de sigaraya başlama yaşının 17 olduğunu da belirten Memişoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“18 yaş altına normalde sigara satılması yasak. Biz de bununla ilgili kanun taslağımızda bir çalışma yapıyoruz. Bunun kişisel verilerle, insanları ifşa etme ile alakası yok. Sadece dünyada örnekleri olduğu gibi, gelişmiş ülkede olduğu gibi insanlarımıza satarken özellikle gençlerimize yaşını soracağız. Yaşını sorma ile ilgili bunu hangi yöntemle yapacağımızı belki de COVID’de yaptığımız karekod üzerinden veya başka bir türlü örneklerine bakıyoruz. İnsanların kesinlikle şundan emin olmasını istiyorum. Kimsenin özel mahremiyetiyle alakası olmayan bir şey. Sadece 18 yaşının altına sigara satılmasını engelleyecek bir yöntemle insanlarımıza, çocuklarımıza, gençlerimize bu zararlı maddenin satılmasını engellemeye çalışıyoruz. Bu yasağı nasıl daha etkin hale getiririz ona çalışıyoruz.”
Ziyaretlerin nasıl geçtiği sorusunu ise “Buna herkesin sahip çıkmasını bekliyoruz. Sadece Sağlık Bakanlığının değil, bütün toplumun buna sahip çıkmasını bekliyoruz. Görüşmelerimizi rutin yapıyoruz.” sözleriyle yanıtlayan Memişoğlu, konuya toplumun tamamının destek vermesi gerektiğini ifade etti.