SON DAKİKA
26 Ekim 2026, Pazartesi İletişim
Reklam

Yeni taslakla reçelde meyve oranı yükseliyor: Kilogramda en az 450 gram şartı

Yeni taslakla reçelde meyve oranı yükseliyor: Kilogramda en az 450 gram şartı

Gıda mevzuatında yapılacak değişiklikle reçelde meyve oranı artırılıyor. Bakanlık tarafından hazırlanan “Türk Gıda Kodeksi Reçel, Jöle, Marmelat ve Tatlandırılmış Kestane Püresi Tebliğ Taslağı”, kamuoyunun ve sektör paydaşlarının değerlendirmesine açıldı.

Taslakla, bu ürünlere ilişkin Avrupa Birliği Konsey Direktifi doğrultusunda yapılan değişikliklerin ulusal mevzuata aktarılması hedefleniyor. Tanımlar bölümünde yapılan düzenlemeye göre turunçgil reçeli dışındaki reçeller için “marmelat” teriminin kullanılması uygun görüldü. “Jöle marmelatı” ifadesi ise yalnızca turunçgil marmelatını kapsayacak şekilde yeniden belirlendi.

Marmelat tanımı “turunçgil marmelatı” olarak değiştirilirken, geleneksel marmelat tanımı korundu. Toplam şeker içeriğine dair madde, bu konunun etiketleme mevzuatında yer alması nedeniyle metinden çıkarıldı.

Ürün çeşidine göre meyve miktarı artırılacak

Taslak yürürlüğe girdiğinde, reçel üretiminde kilogram başına kullanılacak meyve püresi miktarı 450 gramın altında olamayacak.

Bazı meyvelerde asgari oranlar da yükseltiliyor. Kırmızı frenk üzümü, kuş üvezi, yabani iğde, siyah frenk üzümü, kuşburnu ve ayvada miktar 250 gramdan 350 grama çıkarılacak. Zencefilde 150 gramdan 180 grama, kaju elmasında 160 gramdan 230 grama, çarkıfelek meyvesinde ise 60 gramdan 80 grama yükseltilecek.

Ekstra reçelde kilogram başına meyve püresi miktarı en az 500 gram olacak.

Geleneksel marmelat üretiminde en az 450 gram püre kullanılması gerekecek. Tatlandırılmış kestane püresinde ise kestane miktarının alt sınırı 380 gram olarak belirlendi.

Üreticilere 2027’nin sonuna kadar süre verildi

Tüketiciler, ürünün hazırlanmasında kullanılan meyve oranını etiketten öğrenebilecek. Bu bilginin ürün adıyla aynı yüzeyde ve kolay görülebilecek biçimde yer alması zorunlu olacak. Turunçgil marmeladında ise ürün adı, turunçgil meyvesinin adı belirtilerek yazılabilecek.

Ürün adı, hammaddedeki ağırlık sırasına göre azalan düzende meyve adlarıyla desteklenebilecek. Üç veya daha fazla meyveyle hazırlanan ürünlerde tek tek meyve adları yerine “karışık meyve” ya da bu anlama gelen bir ifade kullanılabilecek, ayrıca meyve sayısı da belirtilebilecek.

Tebliğin yayım tarihinden önce faaliyette bulunan gıda işletmecilerine ise yeni kurallara uyum sağlamaları için 31 Aralık 2027’ye kadar süre tanındı.

Yorum Yaz