Cuma , 3 Mayıs 2024

Görevi başında alkol kullanan pratisyen hekim 3 ay görevden uzaklaştırıldı

İngiltere’de görevi başında alkol kullanırken yakalanan bir pratisyen hekim, üç ay süreyle görevden uzaklaştırıldı. Doktorun hastaları ise verilen uzaklaştırma cezasına tepki göstererek, cezalandırıcı değil destekleyici bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğini dile getirdi

Görevi başında içki içerken yakalanan bir pratisyen hekim üç ay süreyle görevden uzaklaştırıldı.

Dr. Catherine Aspinall Şubat 2022’de Liverpool yakınlarındaki Maghull’da bulunan Westway Tıp Merkezi’nde  alkol kokarken ve ayakta duramayacak kadar sarhoş halde buldular.

Liverpool Echo’nun haberine göre, başka bir doktor ise Dr. Aspinall’in masasında boş bir şarap şişesi buldu.

38 yaşındaki Dr. Aspinall daha sonra personel arkadaşlarına o sabah ‘birkaç yudum içtiğini’ itiraf etti. 

‘Uzun saatler’ çalıştığı için içtiğini söyledi

Tıp Uygulayıcıları Mahkeme Servisi (MPTS) tarafından geçen hafta yapılan duruşmada Dr. Aspinall, olayla ilgili olarak iş yükü ve ‘uzun saatler’ çalışmaktan kaynaklanan stresi suçladı.

Ancak Mahkeme, Dr. Aspinall’in uygunsuz içki içerek halkı ilk kez tehlikeye atmadığını söyledi.

Dr. Aspinall daha önce de 2016 yılında alkollü araç kullanma suçundan dolayı tıbbi düzenleyici kurumdan davranışları konusunda bir uyarı almıştı.

Mahkeme, bu olayın kamuyu riske attığını kaydetti. Dr. Aspinall muayenehanedeki işini kaybetti ve 2022’deki olay nedeniyle Genel Tıp Konseyi’ne (GMC) sevk edildi.

Sarhoşken hasta muayene ettiğini kabul etti

GMC’nin soruşturduğu vakalar hakkında karar veren MPTS tarafından yapılan duruşmada Dr. Aspinall, hem iş başındayken alkol aldığını hem de etki altındayken hastaları tedavi ettiğini kabul etti. 

Mahkemeye yaptığı açıklamada Dr. Aspinall, kendi davranışını ‘korkunç’ olarak nitelendirdi ve o zamandan beri alkolden uzak durduğunu ekledi. 

Mahkeme, Dr. Aspinall’ın olaydan bu yana herhangi bir sorun yaşamadan vekil pratisyen hekim olarak çalıştığını belirtse de, ‘ciddi suistimal’in bir yaptırım gerektirdiği belirtildi.

Geçen yıl Şubat ayından bu yana davranışlarında herhangi bir tekrar belirtisi görülmemiş olsa da, Mahkeme, doktorun başlangıçta iş başında içki içmesine katkıda bulunan yoğun çalışma ortamına henüz maruz kalmadığını da ekledi. 

Sadece bir ila iki aylık bir uzaklaştırma cezası verilmesini savunan Dr. Aspinall’ın temsilcisi, eski işini kaybetmesinin ‘ailenin mali durumu üzerinde ciddi bir etkisi’ olduğunu vurguladı.

Ancak 12 aya kadar uzaklaştırma cezası verebilecek olan Mahkeme, üç ayın en ‘uygun’ yaptırım olduğuna karar verdi. 

Hastaları imza kampanyası başlattı

Dr. Aspinall’ın ‘özel bakımı ve uzmanlığından’ faydalandıklarını söyleyen bir grup hastası, pratisyen hekimi desteklemek için bir imza kampanyası başlattı.

Dilekçenin yazarı Suzanne Gordon, tıbbi düzenleyiciyi bu tür vakalarda daha şefkatli bir yaklaşım benimsemeye çağırdı. 

“Hastaları muayene ederken alkolün etkisi altında olma iddialarına karşı cezalandırıcı değil destekleyici bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğine inanıyoruz” diye yazdı.

Bayan Gordon hasta güvenliğinin en yüksek öncelik olduğunu kabul ederken, yaptırımların sağlık görevlilerini alkol bağımlılığı konusunda yardım istemekten caydırabileceğini iddia etti. 

“Toplum olarak, stresin sağlık çalışanları arasında muhakeme ya da başa çıkma mekanizmalarında kayba önemli ölçüde katkıda bulunabileceğini kabul etmemiz çok önemlidir” diye yazdı. 

Dilekçeyi şu ana kadar 50 kişi imzaladı.

Bir yanıt yazın