Salı , 23 Nisan 2024

Komadaki hastanın bilincini geri getirecek ilk adıma veto!!!

Hindistan’da bir doktor, beyin ölümü gerçekleşen hastaların bilinçlerini kısmen de olsa geri getirebilecek bir yöntem bulduğunu iddia etti. Ancak ülkenin tıbbi araştırmalar konseyi, “hastanın sadece gözlerini açabileceği” gerekçesiyle klinik çalışmaları durdurma kararı aldı

Hindistan’da beyin ölümü gerçekleşen hastaları “düşük bilinç düzeyi” ile geri getirmeyi amaçlayan klinik deney, tartışma yarattı. Ortopedi cerrahı Dr. Himanşu Bansal tarafından geliştirilen yöntemle, komadaki hastaların ölü beyin hücrelerinin tekrar canlandırılması hedefleniyor. Bu amaçla ölü hücrelere habis kıkırdak doku tümöründen elde edilen ‘mezankimal kök hücre ve peptitler” naklediliyor. Daha sonra lazer yoluyla ölü hücreler canlandırılıyor ve hastanın bilinci anlık olarak geri geliyor.

Dr. Bansal, ses getirecek yöntemi 20 beyin ölümü gerçekleşmiş hasta üzerinde denemek için Hindistan Tıbbi Araştırmalar Konseyi’nden izin istedi. Ancak konsey bu talebi, “hastanın sadece gözlerini açabileceği ve çevresindeki nesneleri gözüyle takip edebileceği” gerekçesiyle reddetti. Dr. Bansal, çalışmalarını farklı bir ülkede sürdürme kararı aldı. Çalışma, pek çok bilim insanı tarafından komadaki hastaların yaşama döndürülmesi yolunda önemli bir adım olarak görülüyor.

haberturk

Bir yanıt yazın