Perşembe , 28 Mart 2024

Sahte doktor 3 kişiyi canından etti

doktormaas.hmedium

Finlandiya’da sahte diplomayla doktorluk yaptığı iddiasıyla daha önce de tutuklanan Esa Antero Laiho, 3 hastanın ölümüne sebep olmaktan hakim karşısına çıkıyor.

İddiaya göre Esa Antero Laiho’nun (51) Helsinki, Lahti, Kouvola ve Viihti şehirlerinde yıllarca sahte doktor olarak çalıştı ve binlerce hastaya baktığı belirlendi. Sahte doktor, 2006 ve 2011 yıllarında yanlışÂ tedavi uyguladığı 3 hastanın ölümüne yol açmakla suçlanıyor. Salı günü yakalanan Laiho, bugün mahkemeye çıkarılacak. 10 yıldır sahte doktorluk yaptığı belirlenen Esa Antero Laihoa hastalarını bilerek öldürmediğini savunuyor.
Basına yansıyan haberlere göre sahte doktor, diplomasını Rusya’nın St. Petersburg şehrinde bir üniversiteden parayla aldığını kabul etti. Esa Antero Laiho’nun sahte diplomasıyla birkaç yıl asistan doktor olarak çalıştıktan sonra Finlandiya’da doktor olabilmesi için bütün sınavları ve testleri başarıyla geçerek doktorluğa başladığı belirlendi.

Esa Antero Laiho, 2011 yılında da aynı iddia ile tutuklanmış fakat geçerli bir diploma ibraz ederek serbest kalmıştı.

5 milyon nüfuslu Finlandiya’da, yaklaşık 25 bin diplomalı doktor bulunuyor. Bunların 500’ünden fazlasının diploması yurtdışındaki üniversitelerden alındığı biliniyor. Bu olaydan sonra, Finlandiya Sağlık ve Sosyal Bakanlığı’nın diplomalarını yurtdışından alan doktorlar hakkında detaylı araştırma yapacağı belirtildi.

Kaynak: CİHAN